23:52 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, να ευθύνεται για τη μείωση του πληθυσμού των μελισσών σε διάστημα 115 ετών.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (07/02) στο περιοδικό «Science» καταδεικνύει ότι οι μέλισσες βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς ο πληθυσμός τους μειώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 66 είδη πληθυσμών από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη σε περίοδο 115 ετών.

Η πρώτη περίοδος ήταν από το 1901 ως το 1974 και η δεύτερη από το 2000 έως το 2015. Οι ερευνητές συνέκριναν, επίσης, τους πληθυσμούς των μελισσών με τις μέσες μηνιαίες θερμοκρασίες και τις συνολικές βροχοπτώσεις στις περιοχές αυτές κατά τη διάρκεια των δύο χρονικών διαστημάτων.

Οι πληθυσμοί ευδοκιμούν σε πιο δροσερά και υγρά κλίματα και η πιθανότητα επιβίωσης ενός συγκεκριμένου είδους στην Ευρώπη μειώθηκε 17% μεταξύ των δύο προαναφερθεισών χρονικών περιόδων. Η μείωση του αντίστοιχου ποσοστού για τη Βόρεια Αμερική ήταν 46%.

Ο Πίτερ Σορόι, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε σύμφωνα με το περιοδικό «Science»:

«Διαπιστώσαμε ότι οι πληθυσμοί εξαφανίζονταν σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες είχαν γίνει θερμότερες. Εάν οι μειώσεις συνεχίζονται με αυτόν τον ρυθμό, πολλά από αυτά τα είδη θα μπορούσαν να εξαφανιστούν για πάντα μέσα σε λίγες δεκαετίες».

Ο Τιμ Νιούμπολντ, του Κέντρου Έρευνας για τη Βιοποικιλότητα και το Περιβάλλον στο University College του Λονδίνου, που ενεπλάκη στην έρευνα, σχολίασε:

«Μείναμε έκπληκτοι από το πόσο η αλλαγή του κλίματος έχει ήδη προκαλέσει πτώση των μελισσών. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι είναι πιθανές πολύ μεγαλύτερες μειώσεις εάν η κλιματική αλλαγή επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια, δείχνοντας ότι χρειαζόμαστε ουσιαστικές προσπάθειες για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την ποικιλομορφία των μελισσών».

Οι μέλισσες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο ως επικονιαστές διαφόρων φυτών, βοηθώντας τα να αναπαραχθούν. Η μείωση των πληθυσμών των εντόμων θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τα οικοσυστήματα και τη γεωργία.

Διαβάστε ακόμα:

Πόσα αβγά μπορούμε να τρώμε άφοβα κάθε μέρα

Tags:
κλιματική αλλαγή, πληθυσμός, μέλισσες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK