16:20 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο τύπος του ήχου που επιλέγει κανείς για το ξυπνητήρι του μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απόδοση που έχει στην εργασία του, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Μετά το πρωινό ξύπνημα, οι περισσότεροι χρειάζονται λίγα λεπτά προκειμένου να «λειτουργήσουν». Αυτή η προσωρινή περίοδος μειωμένης γνωστικής ικανότητας, γνωστή ως αδράνεια του ύπνου, διαρκεί συνήθως 15 έως 30 λεπτά, αλλά μπορεί να παραταθεί ακόμη και για ώρες.

Η αδράνεια του ύπνου μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για εκείνους που ξεκινούν τη δουλειά τους λίγο μετά το ξύπνημα, εκτελώντας εργασίες από τις οποίες ενδεχομένως εξαρτάται η ζωή τους ή η ζωή άλλων ανθρώπων, όπως πιλότοι, πυροσβέστες, γιατροί. Ωστόσο, ακόμη και αν δεν διακυβεύονται τόσα πολλά, η αδράνεια ύπνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις επιδόσεις των εργαζομένων.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία διενεργήθηκε από Αυστραλούς επιστήμονες, το μέγεθος της αδράνειας του ύπνου συνδέεται άμεσα όχι μόνο με τον χρόνο που ξυπνάει κανείς, αλλά και με τον τρόπο που ξυπνάει.

Βάσει της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE, οι άνθρωποι που προτιμούν ένα «μελωδικό» ξυπνητήρι τείνουν να διαθέτουν μεγαλύτερη διαύγεια σκέψης από όσους επιλέγουν έναν παραδοσιακό ήχο. Οι τελευταίοι, κατά τη μελέτη, είναι πιο πιθανό να νιώθουν υπνηλία τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας.

Αν και πρέπει η έρευνα να εμβαθύνει προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος είναι ο ιδανικός συνδυασμός μελωδίας και ρυθμού σε ό,τι αφορά το ξυπνητήρι, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μελέτη τους μπορεί να έχει σημαντικές προεκτάσεις, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν ξυπνητήρια καθημερινά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Πούτιν αποκαλύπτει πόσες ώρες έχει κοιμηθεί την τελευταία εβδομάδα

Μετρώντας προβατάκια: Μελέτη αποκαλύπτει ότι οι Αμερικανοί κάνουν ολοένα και χειρότερους ύπνους

Tags:
επιστήμονες, επιστήμονας, επιστημονική μελέτη, έρευνα, ξύπνημα, ξυπνητήρι, ήχος, εργαζόμενος, εργαζόμενοι, ύπνος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK