23:58 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Πιο ισχυρός ο ιός της γρίπης, φέτος, με την πλειονότητα των θυμάτων να είναι ηλικιωμένοι. Τι αναφέρουν οι ειδικοί για όσα πρέπει να κάνουμε και να προσέχουμε.

Όσο αυξάνονται τα κρούσματα της γρίπης αυξάνεται και η ανησυχία, καθώς, συνολικά, έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές 53 άτομα, 15 την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η αλλαγή του γενετικού υλικού του ιού της γρίπης, με αποτέλεσμα αυτός να ισχυροποιηθεί απέναντι μάλιστα και στο φετινό εμβόλιο, φαίνεται ότι είναι η αιτία των θανάτων.

«Φέτος, πιθανότατα, έχει αλλάξει το γενετικό υλικό του ιού της γρίπης, τονίζει στο Sputnik, o Αθανάσιος Βαθιώτης, Ειδικός Παθολόγος, διαβητολόγος, διατροφολόγος. «Η μετάλλαξη του ιού φαίνεται να τον έκανε πιο ισχυρό απέναντι στο εμβόλιο. Αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούμε».  

Από τα 53 κρούσματα, τα 39 πρόκειται για κρούσματα που κρίθηκε απαραίτητο να νοσηλευτούν, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ 14 πρόκειται για κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 28 άνδρες και 25 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 91 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, συνολικά έχουν καταγραφεί 187 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 169 με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο οι 70 (πσοσοστό που αντιστοιχεί σε 37,4%) είχαν κάνει εμβόλιο για τη γρίπη.

«Ακόμα και οι ευπαθείς ομάδες που έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να προσέχουν και κυρίως τα παιδιά», αναφέρει ο Α. Βαθιώτης.

Μιλώντας στο Sputnik, ο Φώτης Πατσουράκος, καρδιολόγος και αντιπρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Αθηνών, σχολίασε μεταξύ άλλων ότι ο ιατρικός κόσμος είναι προετομασμένος για μια δυσκολότερη εποχή για τις ιώσεις:

«To πρώτο κρούσμα του Ιού εμφανίστηκε από την Αυστραλία. Φέτος, όμως, η γρίπη είναι πολύ πιο σκληρή. Αυτό εξηγείται γιατί κάθε χρόνο, τα στελέχη του ιού της γρίπης γίνονται πιο ανθεκτικά σε αυτήν την ιστορία. Το περιμέναμε ότι φέτος θα είναι δύσκολη η εποχή με τις ιώσεις καθότι θα έχει εξελιχθεί περισσότερο ο ιός». 

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψη, είναι πέρα από το εμβόλιο, οι γενικές προφυλάξεις, προσέχοντας την καθαριότητα των χεριών μας», αναφέρει.

Πώς διακρίνουμε το απλό κρυολόγημα από τη γρίπη;

«Η γρίπη έχει έναν αιφνίδιο υψηλό πυρετό, πόνους στα κόκκαλα και στο μυϊκό σύστημα, καθώς και κεφαλαλγία. Αντίθετα, το κοινό κρυολόγημα έχει καταρροϊκά συμπτώματα και όχι ιδιαίτερα υψηλό πυρετό», λέει ο Α. Βαθιώτης και προσθέτει:

«Ως νόσος, η γρίπη δεν είναι θανατηφόρος. Οι επιπλοκές της, όμως, μπορεί να έχουν θανατηφόρο εξέλιξη, ιδιαιτέρως για ασθενείς που είναι ηλικιωμένοι ή πάσχουν από άλλα χρόνια νοσήματα, όπως καρδιολογικά, αναπνευστικά, νεφρολογικά, ανοσολογικά, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ».

«Η ξεκούραση και η καλή διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στο να μη νοσήσει κανείς», τονίζει μεταξύ άλλων ο Α. Βαθιώτης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ακολουθούμε ένα πλήρες διατροφικό πρόγραμμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΟΔΥ για γρίπη: Το εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και θανάτου

Tags:
εποχική γρίπη, ιός, γρίπη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK