ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Αφού μελέτησαν περισσότερους από 600 ηλικιωμένους σε 5 χώρες, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει υγεία και μνήμη.

Συγκεκριμένα, η μεσογειακή διατροφή επί ένα χρόνο προωθεί την παρουσία εντερικών βακτηρίων που συνδέονται με την υγιή γήρανση και μειώνει εκείνα τα βακτήρια που σχετίζονται με τις λοιμώξεις στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση, Gut.

Ειδικότερα, οι ερευνητές  εξέτασαν την επίδραση της μεσογειακής δίαιτας στο εντερικό μικροβίωμα, υπό το πρίσμα παλαιότερων ερευνών που είχαν δείξει ότι αυστηρές δίαιτες στους ηλικιωμένους μειώνουν την ποιότητα των μικροβίων, οπότε και επιταχύνουν τη φθορά και αδυνατίζουν την υγεία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το μικροβίωμα σε 612 ανθρώπου ηλικίας από 65 έως 79, πριν και μετά από 12 μήνες της συνήθους τους δίαιτας ή μεσογειακής διατροφής. Οι συμμετέχοντες κατάγονταν από 5 χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και ΗΠΑ.

Τα θετικά αποτελέσματα της μεσογειακής διατροφής

Όσοι ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή μετά από 12 μήνες είχαν θετικές επιδράσεις στα μικρόβια του πεπτικού συστήματος. Ακόμα, οι επιστήμονες παρατήρησαν βελτίωση στη μνήμη τους και μείωση στην παραγωγή φλεγμονογόνων παραγόντων.

Αυτά τα οφέλη οφείλονται σύμφωνα με τους επιστήμονες στην αυξημένη πρόσληψη βιταμινών C, B6, B9, χαλκού, μαγγανίου, μαγνησίου, σιδήρου, καλίου, μέσω της μεσογειακής διατροφής.

Επίσης, η μελέτη έδειξε ότι τα αποτελέσματα δεν εξαρτιούνταν από την ηλικία ή το βάρος των ανθρώπων που συμμετείχαν.

Tags:
ηλικιωμένοι, μεσογειακή διατροφή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK