19:39 06 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 30
Βρείτε μας

Ο έγκριτος καθηγητής, Ηλίας Μόσιαλος, τάχθηκε εναντίον της χρήσης μάσκας, εκτός αν «έχουμε κρυολόγημα» ή αν «είμαστε γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό».

Τη δική του εκτίμηση για το αν πρέπει να φοράμε μάσκες, σε μία προσπάθεια προφύλαξης έναντι του νέου κορονοϊού, εξέφρασε ο  καθηγητής Πολιτικής Υγείας και διευθυντής του London School of Economics Health, Ηλίας Μόσιαλος.

Ο έγκριτος επιστήμονας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», κλήθηκε να σχολιάσει τον τρόπο αντίδρασης των Ελλήνων στο πρώτο κρούσμα του θανατηφόρου ιού στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι «δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκες», παρά μόνο αν «έχουμε κρυολόγημα» ή αν «είμαστε γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό».

Εξήγησε δε, ότι οι μάσκες κατά κύριο λόγο προστατεύουν τους άλλους από εμάς και όχι εμάς από τους άλλους. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να προειδοποιήσει το εξής:

«Πολλές φορές, οι μάσκες δεν εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο μας, και όταν την πιάνουμε για να την προσαρμόσουμε, μεταφέρουμε εμείς πιο εύκολα από τον ιό».

Ως εκ τούτου, επανέλαβε ότι δεν χρειάζεται «να τρέχουμε να αγοράσουμε μάσκες - που δεν υπάρχουν και πολλές, άλλωστε» «Δεν θα μας προστατεύσουν οι μάσκες από τον κορονοϊό» κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.

Τι πρέπει να κάνουμε αν θεωρούμε ότι έχουμε ύποπτα συμπτώματα

Ο διευθυντής του LSE Healthy έδωσε οδηγίες και για τι πρέπει να πράξει κάποιος, ο οποίος θεωρεί ότι φέρει συμπτώματα ύποπτα για κορονοϊό:

  • Δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός. Ο κορονοϊός δεν είναι πιο βαρύς και πιο δύσκολος από την εποχική γρίπη. Άλλωστε, η θνησιμότητά του είναι πολύ μικρή.
  • Δεν θα πρέπει να πηγαίνουμε στο νοσοκομείο, αν έχουμε απλά συμπτώματα. Δεν κάνουμε κάτι, μένουμε σπίτι, σε αυτοπεριορισμό.
  • Ενημερώνουμε τα μέλη της οικογένειάς μας και κρατάμε μία απόσταση απ’ αυτά.

Καθώς και:

  • Στο νοσοκομείο πάμε, μόνο μετά από οδηγίες του γιατρού ή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)
  • Δεν χρησιμοποιούμε τα μετρό, λεωφορεία ή άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Αν χρειαστεί να πάμε σε κάποιο νοσοκομείο, πάμε εκεί που θα μας υποδείξουν οι αρμόδιοι φορείς (ΕΟΔΥ)
  • Πλένουμε τακτικότητα τα χέρια μας

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Μια Ελληνίδα, 38 ετών, είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Η γυναίκα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη και ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα από τη βόρεια Ιταλία,.

«Παρακολουθείται από μια ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος έχει οριστεί επιστημονικά υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Πρόσθεσε δε, ότι γίνεται «ιχνηλάτιση» των επαφών της 38χρονης, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ήρθαν σε επαφή μαζί της. Τα άτομα αυτά, μάλιστα, όπως και τα μέλη της οικογένειά της, θα τεθούν σε προληπτική καραντίνα και θα παρακολουθούνται.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
ιός, κοροναϊός, κορονοϊός, γιατροί, Θεσσαλονίκη, μάσκες, μάσκα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK