ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Μια ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ παρατήρησε 215.615 άντρες και γυναίκες επί 32 χρόνια.

Κανείς από αυτούς δεν έπασχε από καρδιαγγειακές παθήσεις , διαβήτη τύπου 2 ή καρκίνο, κατά την έναρξη της έρευνας. Οι περισσότεροι έτρωγαν ανάμεσα σε ένα και 5 αβγά την εβδομάδα.

«Τα αποτελέσματα της μέτριας κατανάλωσης αβγών -ένα αβγό τη μέρα- δε σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εν γένει», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Ζαν ΦΙλίο Ντρουίν-Σαρτιέ.

Αποδείχτηκε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερα από ένα αβγό τη μέρα είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά συνήθιζαν να τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας και να έχουν και υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος. Οπότε μετά την προσαρμογή των ευρημάτων σε σχέση με την ηλικία, τον τρόπο ζωής και τη διατροφή δε βρέθηκε σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αβγών και των καρδιαγγειακών παθήσεων 

Οι συμμετέχοντες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων όταν το ένα αβγό την ημέρα αντικαταστάθηκε από μια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος (κατά 15% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων), 10% όταν το αβγό αντικαταστάθηκε με μια μερίδα ανεπεξέργαστου κρέατος ή 11% από μια μερίδα πλήρους γάλακτος.

Από την άλλη πλευρά, τροφές όπως ψάρι, πουλερικά, όσπρια, τυρί και ξηροί καρποί σε αντικατάσταση των αβγών δεν συνδέθηκαν με κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην βρετανική ιατρική επιθεώρηση, The British Medical Journal.

ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK