ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 10
Βρείτε μας

Η εξάπλωση του νέου κορονοϊού συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύσσει τον πλανήτη σε κατάσταση πανδημίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε τον πλανήτη σε κατάσταση «πανδημίας», καθώς ο νέος κορονοϊός επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και τουλάχιστον 4.300 νεκρούς.

Τι σημαίνει, ωστόσο, «πανδημία» για τον ΠΟΥ;

Ο συγκεκριμένος όρος εντάσσεται στην εξαβάθμια κλίμακα που χρησιμοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να περιγράψει τις φάσεις εξέλιξης ενός νέου ιού.

Η κλίμακα αυτή ξεκινάει με τη μόλυνση των ζώων από τον ιό, συνεχίζεται από τη μόλυνση των ανθρώπων από τα ζώα και φθάνει έως την εξάπλωση του ιού σ’ όλο τον κόσμο.

Από πού προέρχεται η λέξη «πανδημία»

Η λέξη «πανδημία» είναι σύνθετη και αποτελείται από τις λέξεις «παν» (σ.σ. όλο) και «δήμος» (σ.σ. γη). Περιγράφει δε, την εξάπλωση μίας επιδημίας σε πολλές και διαφορετικές χώρες και ηπείρους ταυτόχρονα.

Αυτή τη στιγμή, ο Covid-2019 έχει επεκταθεί σε τουλάχιστον 118 χώρες, με περισσότερα από 121.500 κρούσματα και 4.300 νεκρούς.

Δεδομένης της κήρυξης του πλανήτη σε κατάσταση πανδημίας, ο ΠΟΥ αναμένεται να απαιτήσει από τις εθνικές κυβερνήσεις την ανάληψη δράσεων για την κινητοποίηση «των συστημάτων υγείας, των υγειονομικών εγκαταστάσεων και του ιατρικού προσωπικού»

Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που κηρύχθηκε πανδημία ήταν το 2009, μετά την εξάπλωση του ιού της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1), εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους περίπου 575.000 άτομα.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
κοροναϊός, κορονοϊός, ΠΟΥ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK