ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 33
Βρείτε μας

Ιδιώτες μικροβιολόγοι και ιδιωτικά εργαστήρια με κατάλληλο εξοπλισμό ανιχνεύουν τον κορονοϊό, για περιπτώσεις που ο ΕΟΔΥ δεν κρίνει ύποπτες. Τα δείγματα παίρνονται κατ' οίκον από γιατρούς, ντυμένους με ειδικά προστατευτικά, και, στη συνέχεια, στέλνονται στα ιδιωτικά εργαστήρια. Η εξέταση κοστίζει από 150 ευρώ έως και 400 ευρώ.

Στη «μάχη» της διάγνωσης του κορονοϊού μπαίνουν και οι μικροβιολόγοι, αλλά και τα ιδιωτικά εργαστήρια, που διαθέτουν τα κατάλληλα μηχανήματα για διεξαγωγή μοριακού ελέγχου σε βιολογικό υλικό, καθώς οι πολίτες, πλέον, ζητούν να εξεταστούν, υπό τον φόβο των επαφών με άτομα που ταξίδεψαν σε κάποια χώρα του εξωτερικού ή θέλοντας απλά να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν κορονοϊό.

Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι στα ιδιωτικά εργαστήρια μπορούν να πάνε όσοι από τον ΕΟΔΥ δεν θεωρούνται ύποπτοι για κορονοϊό.

Η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), κ. Μαρία Χατζηδημητρίου, που είναι ιατρός κλινικός μικροβιολόγος και βιοπαθολόγος, όπως είπε στο Sputnik, έχει ετοιμαστεί όπως και πολλοί συνάδελφοί της στη Θεσσαλονίκη για να πάρει δείγματα από πολίτες για τον κορονοϊό.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την εξέταση κορονοϊού σε ιδιωτικά εργαστήρια

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και στην περίπτωση των ιδιωτών ιατρών και των ιδιωτικών εργαστηρίων που θα πάρουν δείγμα από «ασθενή» είναι σαφέστατες.

Η Μαρία Χατζηδημητρίου με τα υλικά για τη δειγματοληψία
© Sputnik /
Η Μαρία Χατζηδημητρίου με τα υλικά για τη δειγματοληψία
  • Δεν επιτρέπεται να γίνει στο ιατρείο ή στο ιδιωτικό εργαστήριο αλλά στην οικία του πολίτη
  • Ο γιατρός θα πρέπει να επισκεφτεί τον «ασθενή» και φορώντας την ειδική στολή και όλα τα υπόλοιπα προστατευτικά αξεσουάρ να πάρει το δείγμα από το φάρυγγα, φαρυγγικό επίχρισμα το οποίο μέσα σε ειδική συσκευασία θα το αποστείλει σε ιδιωτικό εργαστήριο για μοριακή εξέταση

«Δεν γίνεται να έρθει ο πολίτης στο ιατρείο μου, γιατί πρέπει να αποφύγουμε τη διασπορά του ιού. Όταν ένας "ασθενής" με καλέσει για να ζητήσει να δώσει δείγμα για εξέταση κορονοϊού, η πρώτη μου απάντηση είναι να καλέσει τον ΕΟΔΥ και τον οικογενειακό του γιατρό. Ο ΕΟΔΥ θα του δώσει οδηγίες, αν πρέπει να πάει στο νοσοκομείο, αν θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι. Από εκεί και πέρα, αν ο ΕΟΔΥ του πει να παραμείνει 14 ημέρες στο σπίτι και ο "ασθενής", από μόνος του, θέλει να ελεγχθεί, τότε εγώ θα πάω στο σπίτι του για τη δειγματοληψία, όχι στο ιατρείο. Μετά, το δείγμα δεν θα το εκτελέσω στο ιατρείο μου, αλλά θα το στείλω σε μοριακό κέντρο», ανέφερε η κ. Χατζηδημητρίου.

Ποια είναι η μέθοδος ανίχνευσης του κορονοϊού

Σύμφωνα με τη γραμματέα του ΙΣΘ, η μοναδική αξιόπιστη μέθοδος ανίχνευσης είναι η μοριακή εξέταση (Real Time PCR) και καμία άλλη.

«Έχουν βγει και τα λεγόμενα Rapid Test, τα οποία δεν είναι αξιόπιστα. Η σωστή μέθοδος είναι η real time PCR, δηλαδή η μοριακή μέθοδος, η οποία ειναι η μοναδική που με σιγουριά μπορεί να επιβεβαιώσει το κρούσμα. Στη συνέχεια, αν βγει θετικό, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στο Κέντρο Αναφοράς που είναι το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ», εξήγησε η κ. Χατζηδημητρίου.

Πώς θα γίνει η εξέταση για κορονοϊό

Δίπλα στα μηχανήματα του μικροβιολογικού της κέντρου, η κ. Χατζηδημητρίου έχει την ειδική μπατονέτα με την οποία λαμβάνεται το δείγμα από τον φάρυγγα του ασθενή, καθώς και το μπουκαλάκι με το ειδικό υγρό, μέσα στο οποίο θα τοποθετήσει μετά τη δειγματοληψία του ασθενή. Στη συνέχεια, θα το τοποθετήσει σε ειδικό κουτί και θα το αποστείλει στο ιδιωτικό εργαστήριο για την εξέταση ανίχνευσης.

Τα υλικά δειγματοληψίας για τον κορονοϊό
© Sputnik /
Τα υλικά δειγματοληψίας για τον κορονοϊό

Πόσο κοστίζει το τεστ για τον κορονοϊό

Σύμφωνα με την κ. Χατζηδημητρίου, το κόστος της εξέτασης του δείγματος στα μοριακά κέντρα κυμαίνεται από 200 ευρώ ως 400 ευρώ, ενώ σε κάποια μπορεί να κοστίζει λιγότερο, δηλαδή περί τα 150 ευρώ.

«Εάν το δείγμα βγει θετικό στο ιδιωτικό εργαστήριο, τότε θα αναφερθεί στον ΕΟΔΥ και θα σταλεί στο κέντρο αναφοράς του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής του ΑΠΘ για επανέλεγχο», ανέφερε η γραμματέας του ΙΣΘ.

Ιδιωτικό μοριακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη κάνει την εξέταση ανίχνευσης

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά εργαστήρια που πραγματοποιούν μοριακές εξετάσεις. Ένα από αυτά, ήδη, εκτελεί εξετάσεις για ανίχνευση κορονοϊού.

Ο διευθυντής του κέντρου, κ. Γρηγόρης Τιμόλογος, μίλησε στο Sputnik για τις εξετάσεις, που, ήδη, διενεργεί το κέντρο του σε δείγματα «ασθενών» για κορονοϊό. Κάποια στέλνονται από τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, με τις οποίες συνεργάζεται.

Ο κ. Γρηγόρης Τιμόλογος διευθυντής ιδιωτικού κέντρου μοριακού ελέγχου που κάνει εξέταση ανίχνευσης κορονοϊού
© Sputnik /
Ο κ. Γρηγόρης Τιμόλογος διευθυντής ιδιωτικού κέντρου μοριακού ελέγχου που κάνει εξέταση ανίχνευσης κορονοϊού

«Κάνουμε την μοριακή ανίχνευση του κορονοϊού, με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μπορούμε να πάρουμε δείγμα, είτε κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, που είναι μόνο τα βρογχοκυψελιδικά εκρύσματα, τα οποία βέβαια χρειάζονται επέμβαση για να τα πάρεις, είτε πτύελα από το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αυτό που γίνεται με μεγάλη ασφάλεια, και είναι εγκεκριμένο από τον ΠΟΥ, είναι ρινοφαρυγγικό επίχρισμα και στοματικοφαρυγγικό επίχρισμα. Σε κάθε εξεταζόμενο παίρνουμε δύο επιχρίσματα, ένα μέσα από την ρινική κοιλότητα κι ένα από την στοματική κοιλότητα», είπε ο κ. Τιμόλογος.

Όπως ανέφερε, ήδη, αρκετοί πολίτες έχουν δώσει δείγματα στο κέντρο του, για να εξεταστούν για τον κορονοϊό.

«Εμείς, όντας ιδιωτικό εργαστήριο κι όχι εργαστήριο αναφοράς, που είναι μόνο τα νοσοκομειακά, ελέγχουμε μόνο ασθενείς, οι οποίοι δεν είναι ύποπτοι από τον ΕΟΔΥ να είναι φορείς του ιού. Οπότε, αν κάποιος είναι ασυμπτωματικός, μπορεί να ελεγχθεί σε εμάς. Αν κάποιος έχει συμπτώματα κι αυτά τα συμπτώματα ο ΕΟΔΥ τα έχει κρίνει όχι αρκετά, ώστε να ελεγχθεί σε κάποιο νοσοκομειακό ίδρυμα, μπορεί να έρθει, επίσης, σε εμάς. Πιο πολύ, σε εμάς έρχονται άτομα που έχουν έρθει σε κάποια ύποπτη επαφή και θέλουν να βεβαιωθούν ότι δεν είναι φορείς του ιού», ανέφερε.

Σε πόση ώρα βγαίνουν τα αποτελέσματα του τεστ για κορονοϊό

Το αποτέλεσμα του τεστ, όπως ανέφερε ο κ. Τιμόλογος, σε δείγματα που τα παραλαμβάνουν μέχρι τις 11 το πρωί βγαίνει σε 5-6 ώρες, ενώ όσα παραλαμβάνονται αργότερα, βγαίνουν την επόμενη ημέρα. Το αποτέλεσμα του τεστ εμφανίζεται σε μια οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή, την οποία μας έδειξε ο κ. Τιμόλογος.

«Απαγορεύεται να κάνουμε εδώ μέσα δειγματοληψία για τη διασπορά του ιού. Γίνεται από δικό μας προσωπικό κατ' οίκον. Ή έρχονται τα δείγματα εδώ από ιατρεία ή κλινικές. Τα παραλαμβάνουμε, τα πηγαίνουμε σε ειδικό χώρο που έχουμε, με αρνητική πίεση, για να γίνει η έκδοση του γενετικού υλικού και όλος ο χειρισμός που γίνεται μέσα στο περιβάλλον που προβλέπεται. Μετά, ξεκινά η διαδικασία της ανάλυσης που είναι αρκετά ευαίσθητη. Δηλαδή, χρειάζονται 10 αντίγραφα του Ιικού φορτίου στο δείγμα που ελέγχουμε για να ανιχνευθούν», εξήγησε ο κ. Τιμόλογος.

Tags:
κόστος, Ιατρική, τεστ, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK