ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός (2116)
0 0 0
Βρείτε μας

Νέο συναγερμό κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον κορονοϊό, κάνοντας για πρώτη φορά λόγο για πανδημία. Τι σημαίνει αυτό και πώς αλλάζει όσα ξέραμε μέχρι σήμερα; Η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη απάντησε στο Sputnik.

Ξεπέρασαν τις 118.000 τα κρούσματα του κορονοϊού σε 114 χώρες, με τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους να ξεπερνούν τις 4.000. Στην ανακοίνωση ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον κορονοϊό «πανδημία», προχώρησε ο γενικός διευθυντής του, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Τη διεύρυνση των μηχανισμών αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών συνέστησε ο ΠΟΥ, καλώντας όλες τις χώρες να ενεργοποιηθούν άμεσα, διότι «πολύ σύντομα θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του ιού», ακριβώς όπως το Ιράν και η Ιταλία. 

«Ανησυχούμε βαθύτατα τόσο για τα επίπεδα διάδοσης, όσο και για τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας. Ως εκ τούτου, κάναμε την εκτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί ως πανδημία», ανέφερε ο επικεφαλής του οργανισμού σε συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με τον ορισμό του ΠΟΥ, ο όρος πανδημία, που προκύπτει από τη σύνθεση των ελληνικών λέξεων παν (όλος) και δήμος (πληθυσμός) είναι μια σοβαρή νόσος, που πρωτοεμφανίζεται και προσβάλλει ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, σε πολλές διαφορετικές χώρες, διασχίζοντας ταχέως τα σύνορα.

Τι σημαίνει η αναβάθμιση σε πανδημία;

Σύμφωνα με την ειδική παθολόγο Αναστασία Μοσχοβάκη που μίλησε στο Sputnik, η αναβάθμιση του ιού έχει ως στόχο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι και οι χώρες βλέπουν το COVID-19. Ουσιαστικά, με τον όρο «πανδημία» καλεί τα κράτη να λάβουν ενεργό δράση για την πρόληψη και τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

«Να μην τον αντιμετωπίσουν, δηλαδή, ως ένα εθνικό πρόβλημα (πρόβλημα της Κίνας ή της Ιταλίας), ή ως πρόβλημα που αφορά ολιγάριθμες χώρες. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα είναι στην πόρτα τους και να αυξήσουν τα μέτρα εντοπισμού έρευνας και πρόληψης της νόσου. Μέσω αυτής της αναβάθμισης σε πανδημία, ο ΠΟΥ προσβλέπει, επίσης, στην παγκόσμια διεθνή συνεργασία και κινητοποίηση των κρατών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας ή φυλής των υπηκόων τους, για την εύρεση αποτελεσματικής θεραπείας ή εμβολίου και για λήψη επιθετικών μέτρων εντοπισμού και πρόληψης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα για το αν ο ΠΟΥ καθυστέρησε να χαρακτηρίσει την τρέχουσα επιδημία του κορονοϊού ως πανδημία, η κυρία Μοσχοβάκη απάντησε:

«Ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν ότι αυτό έγινε, προκειμένου να μην κατηγορηθεί για διαπλεκόμενα συμφέροντα με εταιρείες παραγωγής εμβολίων, όπως έγινε με την περίπτωση του ιού της γρίπης των χοίρων Η1Ν1».

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
θύματα, κρούσματα, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πανδημία, κορονοϊός, κοροναϊός, COVID-19
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK