ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1747)
0 0 0
Βρείτε μας

Προειδοποίηση για τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τον κορονοϊό έχει απευθύνει ο Γάλλος υπουργός Υγείας. Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι αρχές στη Γαλλία έχουν προειδοποιήσει ότι τα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να επιδεινώσουν τον κορονοϊό.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, που είναι ειδικευμένος γιατρός και νευρολόγος, έγραψε στο Twitter το Σάββατο:

«Η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων [ιβουπροφαίνη, κορτιζόνη...] θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα επιδείνωσης της λοίμωξης. Σε περίπτωση πυρετού, πάρτε παρακεταμόλη (σ.σ. ουσία που βρίσκεται σε φάρμακα όπως depon ή panadol). Εάν λαμβάνετε ήδη αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας».

Οι αρμόδιοι για την υγεία επισημαίνουν ότι τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι γνωστό ότι αποτελούν κίνδυνο για άτομα με μολυσματικές ασθένειες, επειδή τείνουν να μειώνουν την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως μετέδωσε ο Guardian.

Το υπουργείο Υγείας πρόσθεσε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να επιλέξουν την παρακεταμόλη γιατί «θα μειώσει τον πυρετό χωρίς να αντισταθμίσει τη φλεγμονή».

Ο Jean-Louis Montastruc, επικεφαλής φαρμακολογίας στο νοσοκομείο της Τουλούζης, δήλωσε στο ραδιόφωνο RTL ότι «τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών όταν υπάρχει πυρετός ή μόλυνση».

Τι δήλωσε για τα αντιφλεγμονώδη και τον κορονοϊό ο Σωτήρης Τσιόδρας

Στο θέμα με τον κοροονοϊό και τα αντιφλεγμονώδη αναφέρθηκε και ο λοιμωξιολόγος και υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον Covid-2019, Σωτήρης Τσιόδρας, την Κυριακή.

Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι για τα αντιφλεγμονώδη «δεν υπάρχουν προς το παρόν επιστημονικά δεδομένα, τα οποία να δείχνουν ότι επιδεινώνουν την ίωση».

«Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την τεκμηρίωση της σχέσης της χρήσης αντιφλεγμονωδών που χρησιμοποιούνται κυρίως ως παυσίπονα και αντιπυρετικά, με την πρόοδο της νόσου. Οπωσδήποτε η άμυνα του οργανισμού έχει να κάνει σε σημαντικό βαθμό με την απομάκρυνση του ιού από τον οργανισμό μας» υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε:

«Είναι ασφαλέστερη και μετά την καθοδήγηση του προσωπικού γιατρού, η χρήση παρακεταμόλης μέχρι να αποσαφηνιστεί αν όντως τα μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να επιδεινώνουν ή να αυξήσουν τη διάθεση για μία πιο σοβαρή νόσο».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «μπορούμε να χρησιμοποιούμε παρακεταμόλη, όπως είναι και η στρατηγική πολλών γονιών - όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά τους. Περιμένουμε ασφαλή εκτίμηση από την επιστημονική κοινότητα για τα αντιφλεγμονώδη».

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1747)
Tags:
Σωτήρης Τσιόδρας, φάρμακα, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK