ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 0 0
Βρείτε μας

Την αισιοδοξία του πως θα βρεθεί σχετικά σύντομα μια ουσία που θα εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του νέου κορονοϊού, εξέφρασε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.

Τρόπους να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό του νέου κορονοϊού εκτιμά πως θα έχει στη διάθεσή της η ανθρωπότητα μέσα στους επόμενους μήνες, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.

Ο καθηγητής, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, εκτίμησε πως η ανθρωπότητα θα έχει «μέσα στους επόμενους έξι με οκτώ μήνες» και «ένα ισχυρό όπλο για να ανασταλεί ο πολλαπλασιασμός του ιού από έναν ασθενή», με τη χρήση των φαρμάκων που θα έχουν αναπτυχθεί.

Ο κ. Γραβάνης δηλώνει αισιόδοξος πως χάρη και στις τεχνολογίες αιχμής που εφαρμόζονται σήμερα στη Φαρμακολογία και τις συγγενείς επιστήμες, οι επιστήμονες μπορούνν και δοκιμάζουν εκατομμύρια «ουσίες - κλειδιά», που μπορούν να αναστείλουν τη δραστικότητα του ενζύμου πολυμεράση , μιας πρωτεΐνης, που όπως σημειώνει,  χρησιμοποιείται από τον ίδιο τον ιό για να παράξει τον εαυτό του σε εκατομμύρια αντίγραφα όταν μολύνει ένα κύτταρο.

«Γίνεται αντιληπτό ότι εάν βρούμε τέτοια μόρια -και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα τα βρούμε - θα έχουμε ένα ισχυρό όπλο μέσα στους επόμενους έξι με οκτώ μήνες για να αναστείλουμε τον πολλαπλασιασμό του ιού, δίνοντας στον ασθενή αυτά τα φάρμακα», σημείωσε.

Ο ίδιος προσθέτει πως ο ιός έδωσε τον τελευταίο μήνα στοιχεία, ότι διαφέρει από αυτόν που ξέραμε μέχρι στιγμής, που αφορούσε στους κορονοϊούς, τους αρναϊούς ή και στον ιό της γρίπης.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει τη δυνατότητα να επιβιώνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε στον αέρα, είτε στις διάφορες επιφάνειες όπου επικάθεται», σημειώνει ο κ. Γραβάνης.

Υπογράμμισε, ταυτόχρονα πως ο ιός SARS-CoV-2, μπορεί να μολύνει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα κύτταρα των ανθρώπων, με αποτέλεσμα να προκαλεί προβλήματα στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων, αλλά στην αντιμετώπιση αυτής της λοίμωξη από τους επιστήμονες.

Ο κ. Γραβάνης επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται ολιγωρία και σημειώνει το εξής:'

«Η επιστήμη θα κάνει το καθήκον της και είμαι βέβαιος ότι μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 12 με 14 μήνες θα έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπό μας. Η κοινωνία είναι όμως αυτή που θα δώσει τη σημαντική λύση ώστε να μην χάσουμε πολλούς συνανθρώπους μας τους επόμενους μήνες», κατέληξε.
Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
εμβόλιο, θεραπεία, φάρμακα, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK