ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την πλήρη εικόνα σχετικά με τα ανεπιβεβαίωτα κρούσματα και τον ρυθμό μετάδοσης του ιού αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Μεγάλη Βρετανία και το Χονγκ Κονγκ, σε έρευνα που πραγματοποίησαν για τα ανεπιβεβαίωτα κρούσματα κορονοϊού, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα, υπάρχουν άλλα πέντε ή 10 κρούσματα που δεν έχουν ανιχνευθεί και διαγνωστεί ακόμη.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Τζέφρι Σάμαν, καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, εξέτασαν την περίπτωση των κρουσμάτων στην Κίνα την περίοδο πριν η κυβέρνηση λάβει έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Βασιζόμενοι στο μαθηματικό-επιδημιολογικά μοντέλο που είχαν αναπτύξει, ανακάλυψαν ότι από την εμφάνιση της νόσου στη Γουχάν της Κίνας έως τα τέλη Ιανουαρίου που άρχισε να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις στη χώρα ο ιός, οι έξι στις επτά περιπτώσεις παρέμειναν χωρίς διάγνωση και μόλις το 14% του πληθυσμού είχε διαγνωστεί στην πρώτη φάση. Κατέληξαν, μάλιστα ότι το 60% των πραγματικών κρουσμάτων στην Κίνα, διαγνώστηκε μετά από μαζικά και εκτεταμένα τεστ στον πληθυσμό.

Επισημαίνουν, παράλληλα, ότι το ίδιο φαινόμενο λαμβάνει χώρα αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη.

Η έρευνα εκτιμά ότι βάσει της κινεζικής εμπειρίας, ο ρυθμός μετάδοσης του ιού σε τρίτους από μη διαγνωσμένους φορείς θα αποτελέσει το 55% του ρυθμού μετάδοσης από τα διαγνωσμένα κρούσματα. Όμως, επειδή οι περιπτώσεις των μη διαγνωσμένων κρουσμάτων είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με των διαγνωσμένων, την ευθύνη για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 79%, την έχουν τα λεγόμενα «κρυφά κρούσματα».

Όπως αναφέρει και ο Τζέφρι Σάμαν, τα λεγόμενα «κρυφά κρούσματα» είναι αυτά που οδήγησαν εν τέλει στην εξάπλωση και την ανάπτυξή της πανδημίας στην Κίνα. Πιο συγκεκριμένα, τα κρούσματα αυτά εμφάνιζαν συνήθως ήπια συμπτώματα, οδηγώντας έτσι -σταδιακά και αθόρυβα- στη μετάδοση του ιού, λόγω της ευχέρειας που έχει να κινείται, σύμφωνα με τον Σάμαν, «κάτω από τα ραντάρ».

Tags:
έρευνα, κρούσματα, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK