ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1747)
0 10
Βρείτε μας

Ο πλανήτης μαστίζεται από την εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19 και αρκετοί αναρωτιούνται αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αλλά επιστημονική έρευνα φαίνεται να δίνει την απάντηση.

Ο κορονοϊός COVID-19 έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 179.000, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), και πολλοί φοβούνται για το αν ιός μπορεί να μεταδοθεί από τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά.

Συγκεκριμένα, έρευνα του 2013 σχετικά με τον κορονοϊό στις φράουλες και στο μαρούλι έδειξε πως ο ιός επιβιώνει μόνο σε προϊόντα μεταξύ τεσσάρων και δέκα ημερών, δηλαδή πολύ λιγότερες από τους άλλους ιούς της αναπνευστικής οδού. 

Από την άλλη πλευρά, η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας λέει ότι ο κορονοϊός χρειάζεται έναν ξενιστή -είτε ζώο είτε άνθρωπο- για να αναπτυχθεί και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να αναπτυχθεί σε τρόφιμα.

Βέβαια, δεν υπάρχουν οριστικές πληροφορίες επί του ζητήματος και καλό είναι να πλένετε σχολαστικά τα φρούτα και να βράζετε πολύ καλά τα λαχανικά προτού τα καταναλώσετε.

Φυσικά, καλό είναι να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών για τη σωστή προστασία από τον κορονοϊό όπως είναι το πλύσιμο των χεριών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κορονοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά, τον περασμένο Δεκέμβριο, στην κινεζική πόλη της Γουχάν και έκτοτε έχει πλήξει τουλάχιστον 156 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1747)
Tags:
λαχανικά, φρούτα, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK