12:43 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 32
Βρείτε μας

Ο λοιμωξιολόγος Ντιντιέ Ραού ανακοίνωσε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε δοκιμές με τη χλωροκίνη και το φάρμακο Plaquenil, που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της ελονοσίας και κάποιων αυτοάνοσων.

Διακεκριμένος Γάλλος ερευνητής ανακοίνωσε επιτυχημένα αποτελέσματα από τις δοκιμές μιας νέας πιθανής θεραπείας του COVID-19, σύμφωνα με τα οποία ο κορονοϊός παύει να είναι μεταδοτικός μόλις σε έξι μέρες, όπως έγραψε το Connexionfrance.com.

Ο λόγος για τον Ντιντιέ Ραού, λοιμωξιολόγο και επικεφαλής του γαλλικού ινστιτούτου ιατρικής έρευνας IHU Méditerranée Infection, που σε βίντεο που ανέβασε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου υποστήριξε ότι στους πρώτους ασθενείς με COVID-19 στους οποίους χορηγήθηκε η ουσία χλωροκίνη παρατηρήθηκε επιτάχυνση της ανάρρωσης και ραγδαία μείωση του χρόνου που ο ιός παραμένει μεταδοτικός. Η χλωροκίνη χρησιμοποιείται ήδη στην αντιμετώπιση της ελονοσίας και κάποιων αυτοάνοσων.

Η χλωροκίνη, που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Plaquenil, δοκιμάστηκε σε 24 ασθενείς, ανάμεσα στα πρώτα κρούσματα στη νότια Γαλλία. Στους εθελοντές, που τέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση, χορηγήθηκαν 600mcg καθημερινά για δέκα μέρες. Όπως σχολίασε κατόπιν ο Ραού: «Ήμασταν σε θέση να διαπιστώσουμε ότι στους ασθενείς που δεν είχαν λάβει Plaquenil ο ιός παρέμενε μεταδοτικός μετά από έξι μέρες, σε αντίθεση με εκείνους που είχαν λάβει Plaquenil, όπου στο ίδιο χρονικό διάστημα μόλις στο 25% παρέμενε μεταδοτικός».

Θετικά μηνύματα από διάφορες πηγές

Στις 12 Μαρτίου το Healthline.com ανέφερε ότι «την παρούσα στιγμή τουλάχιστον 10 κλινικές μελέτες εξετάζουν την πιθανή χρήση της χλωροκίνης ως θεραπευτικής επιλογής του νέου κορονοϊού».

Στις 13 Μαρτίου δημοσιεύτηκε μια νέα μελέτη Αμερικανών ειδικών, που επίσης παρουσίαζε τη χλωροκίνη ως μια πιθανώς αποτελεσματική θεραπεία:

«Η χρήση χλωροκίνης δείχνει ευνοϊκά αποτελέσματα σε ανθρώπους μολυσμένους με κορονοϊό, περιλαμβανομένων του ταχύτερου χρόνου ανάρρωσης και της συντομότερης νοσηλείας σε νοσοκομείο. […] Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η χλωροκίνη έχει προοπτικές και ως προληπτικό μέτρο κατά του κορονοϊού στο εργαστήριο, ενώ περιμένουμε την ανάπτυξη ενός εμβολίου. [.. ] Η χλωροκίνη είναι ένα οικονομικά προσιτό, παγκοσμίως διαθέσιμο φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως σε ανθρώπους από το 1945 στην ελονοσία, σε αυτοάνοσα και σε πολλές ακόμα καταστάσεις».

Ωστόσο, όλα αυτά δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι η χλωροκίνη είναι μια πιστοποιημένα ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία – απαιτούνται περαιτέρω μελέτες. Όπως προειδοποίησε στο Twitter και η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά, που αναπαρήγαγε την είδηση των γαλλικών δοκιμών στα ελληνικά:

«Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να σπεύσετε σε φαρμακεία να ζητήσετε το φάρμακο, το οποίο σε μεγάλες δόσεις έχει παρενέργειες.  Στη Γαλλία τα φάρμακα χορηγούνται κατόπιν συνταγής γιατρού!».

Δείτε τα σχετικά Tweets της Μαρίας Δεναξά:

 

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
προστασία, μετάδοση, θεραπεία, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK