20:05 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (1761)
0 10
Βρείτε μας

Ο νέος κορονοϊός Covid-19 αναμένεται πως αναπόφευκτα πρόκειται να μεταδοθεί σε εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια ανθρώπους, καθώς η μετάδοσή του δε μπορεί να εμποδιστεί. Αυτή όμως η ανεξέλεγκτη μετάδοση του κορονοϊού, που προκαλεί την πανδημία Covid-19, είναι δυνατό να καθυστερήσει και ν' απλωθεί σε βάθος χρόνου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτή την εξομάλυνση της μετάδοση του ιού καλούν οι ειδικοί ως εξομάλυνση ή επιπέδωση της καμπύλης επιδημίας. Και είναι πολύ σημαντική προκειμένου το εθνικό σύστημα υγείας της κάθε χώρας να μην καταρρεύσει και να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού.

Αν αναπαραστήσουμε την εξέλιξη κάθε επιδημίας στο χρόνο με ένα διάγραμμα, στον άξονα Χ υπολογίζεται ο χρόνος και στον κάθετο άξονα Υ ο αριθμός των κρουσμάτων. Τις περισσότερες φορές, η καμπύλη έχει σχήμα καμπάνας. Στην αρχή τα κρούσμα τα είναι λίγα, στη συνέχεια αυξάνονται, κάποτε κορυφώνονται και στο τέλος μειώνονται, σταδιακά.

Ζητούμενο είναι αυτή η καμπύλη να έχει όσο το δυνατόν μικρότερη κλίση. Να είναι δηλαδή όσο το δυνατόν λιγότερο απότομη ή πιο επίπεδη σε σχέση με τον άξονα του χρόνου. Δηλαδή, η αύξηση των κρουσμάτων, στην συγκεκριμένη περίπτωση των κρουσμάτων κορονοϊού, να είναι σταδιακή κι όχι απότομη, ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο πιο μεγάλη είναι η αύξηση των κρουσμάτων, τόσο μεγαλύτερη και η θνησιμότητα από τον κορονοϊό. Στην Κίνα, η θνησιμότητα – αναλογία θανάτων προς επιβεβαιωμένα κρούσματα- φτάνει το 4%. Στην Ιταλία φτάνει το 7% και είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όσο πιο απότομη είναι η καμπύλη, δηλαδή η αύξηση των κρουσμάτων, τόσο περισσότερες θα είναι και οι ελλείψεις σε κλίνες εντατικής, ιατρικών εφοδίων και ιατρικού προσωπικού.

Εάν δε ληφθούν μέτρα εγκαίρως και δεν πειθαρχήσουμε, τότε η αύξηση των κρουσμάτων θα είναι απότομη και σε λίγες εβδομάδες θα γίνει απρόσμενα μεγάλος, με τον κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος υγείας να είναι ορατός.

Δεδομένης της έλλειψης εμβολίου και αντιικών φαρμάκων μέχρι στιγμής, η διαδικασία εξομάλυνσης της καμπύλης της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά μόνο με έναν τρόπο. Να μείνουμε όλοι σπίτι και να εφαρμόσουμε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αποφυγής κοινωνικών επαφών.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (1761)
Tags:
πανδημία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK