ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 10
Βρείτε μας

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε στη δημοσιότητα νέες πληροφορίες για τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάων, όπως η ιβουπροφαίνη, εν μέσω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Νέες συστάσεις για τη χρήση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη, έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), εν μέσω της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ευρώπη.

«Επί του παρόντος, δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση η οποία να διαπιστώνει συσχέτιση μεταξύ της ιβουπροφαίνης και της επιδείνωσης της COVID-19» επεσήμανε ο EMA, απαντώντας στις αναφορές περί επιδείνωσης των ασθενών με κορονοϊό από τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Ξεκαθάρισε πάντως, ότι ο ΕΜΑ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα εξετάσει εκ νέου όποια νέα πληροφορία καταστεί διαθέσιμη.

Όπως εξήγησε, μεταξύ άλλων,  τον Μάιο του 2019, η Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ ξεκίνησε την επανεξέταση των μη-στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη και η κετοπροφαίνη, κατόπιν έρευνας του Γαλλικού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος εισηγήθηκε ότι η λοίμωξη από ανεμοβλογιά και μερικές άλλες βακτηριακές λοιμώξεις, δύνανται να επιδεινωθούν από τη χρήση των αντιφλεγμονωδών.

«Το κάθε φάρμακο έχει τα δικά του οφέλη και κινδύνους, τα οποία αποτυπώνονται στη Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος (ΠΧΠ) και στο Φύλλο Οδηγιών Χρήσης (ΦΟΧ) του κάθε φαρμάκου και τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μαζί με τις εθνικές οδηγίες θεραπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), οι περισσότερες εκ των οποίων προτείνουν την παρακεταμόλη ως θεραπεία πρώτης επιλογής για τον πυρετό ή τον πόνο» υποστήριξε ο EMA, στο ίδιο πλαίσιο.

Τι είναι η ιβουπροφαίνη

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα σκευάσματα που περιέχουν ιβουπροφαίνη, έχουν εγκριθεί στην Ε.Ε. σε εθνικό επίπεδο, ως αναλγητικά και σε μερικές χώρες ως αντιπυρετικά.

Η ιβουπροφαίνη σε δόσεις 100 mg, 200 mg ή 400 mg και τα διαλύματα (χωρίς ή με ιατρική συνταγή) χρησιμοποιούνται για τη βραχυχρόνια αντιμετώπιση του πυρετού ή/και του πόνου, των πονοκεφάλων, της γρίπης, του πόνου των δοντιών και της δυσμηνόρροιας (πόνος περιόδου).

Η ιβουπροφαίνη συνταγογραφείται επίσης, για τη θεραπεία της αρθρίτιδας και των ρευματικών παθήσεων. Η κετοπροφαίνη είναι ένα παρόμοιο φάρμακο, το οποίο συνταγογραφείται κυρίως για χρήση σε διάφορες επώδυνες και φλεγμονώδεις παθήσεις παρότι σε μερικά κράτη-μέλη είναι διαθέσιμη χωρίς συνταγή.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
κρούσματα, κρούσμα, κορονοϊός, κοροναϊός, φάρμακα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK