ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 01
Βρείτε μας

«Δεν παρατηρήθηκε κανένα όφελος». Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι Κινέζοι επιστήμονες, μετά τη δοκιμή ενός συνδυασμού φαρμάκων κατά του κορονοϊού, γνωστού και ως «kaletra».

Αρνητικά αποτελέσματα είχε η πρώτη κλινική δοκιμή της «kaletra», μίας πολλά υποσχόμενης θεραπείας για τον κορονοϊό, η οποία σχεδιάστηκε από Κινέζους επιστήμονες.

Πρόκειται για έναν συνδυασμό φαρμάκων – του «iopinavir» και του «ritonavir» - τα οποία χρησιμοποιούνται κατά του HIV.

«Δεν παρατηρήθηκε κανένα όφελος» αναφέρεται στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», μετά τη δοκιμή σε 199 ενήλικες ασθενείς από τη Γουχάν της Κίνας, ηλικίας 48 έως 68 ετών.

Η κλινική δοκιμή

Για 14 μέρες, οι μισοί από τους ασθενείς έκαναν τη «συμβατική» θεραπεία για πνευμονία, ενώ οι άλλοι μισοί έλαβαν επιπρόσθετα και την «kaletra».

Όπως διαπιστώθηκε, όμως, η «Kaletra» δεν μείωσε τη χρονική διάρκεια της νόσου, ούτε απέτρεψε θανάτους στη β' ομάδα των ασθενών.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θα υπάρξουν και νέες δοκιμές, προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της «kaletra», εφόσον ληφθεί σε πιο πρώιμα στάδια της νόσου ή αν συνδυαστεί μ’ άλλα φάρμακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη θεραπεία αναφέρθηκε χθες, Τετάρτη, και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον Covid-2019, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ελπίδες από τη Γαλλία (;)

Ειδική μνεία έκανε και σε μία δεύτερη ερευνητική ομάδα, αυτή τη φορά από τη Γαλλία, η οποία χρησιμοποίησε έναν διαφορετικό συνδυασμό φαρμάκων. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για τα αποτελέσματά του.

Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν η παγκόσμια ιατρική κοινότητα δεν έχει καταφέρει να ανακαλύψει ούτε την ενδεδειγμένη φαρμακευτική θεραπεία για τον Covid-2019, ούτε και το κατάλληλο εμβόλιο.

Πάντως, οι έρευνες συνεχίζονται, με τις δοκιμές κι άλλων γνωστών φαρμάκων, όπως το αντιικό φάρμακο «remdesivir» και το αντιυπερτασικό φάρμακο «losartan».

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
εμβόλια, εμβόλιο, κοροναϊός, κορονοϊός, Κίνα, επιστήμονας, επιστήμονες, φάρμακα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK