10:31 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (113)
0 22
Βρείτε μας

Οι θάνατοι που αποδίδονται στον νέο κορονοϊό παγκοσμίως προσεγγίζουν πλέον τις 9.000, με τα κρούσματα να υπερβαίνουν τα 220.000 σε όλο τον κόσμο.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η παγκόσμια κούρσα για την ανακάλυψη εμβολίου και φαρμάκων για τον κορονοϊό, με τις πρώτες κλινικές δοκιμές να έχουν ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τον ιολόγο Μπέντζαμιν Νιούμαν του Texas A&M University - Texarkana και όπως αναφέρει το AFP, «θα υπάρξουν πολλές δοκιμές, πολλά λάθη, αλλά έχουμε πολλές επιλογές να εξερευνήσουμε».

Δοκιμές για θεραπευτικό σκεύασμα

Από όλα τα υποψήφια φάρμακα, το Remdesivir της αμερικανικής Gilead θα μπορούσε να είναι το πρώτο που θα φθάσει στην αγορά.

Το αντιικό αναπτύχθηκε κατά άλλων ιών όπως ο Έμπολα (χωρίς να αποδειχθεί αποτελεσματικό σύμφωνα με το AFP και όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ) και δεν έχει ακόμη εγκριθεί.

Ωστόσο αποδείχθηκε πολλά υποσχόμενο στην αγωγή ασθενών του νέου κορονοϊού στην Κίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς. Η Gilead ξεκίνησε την δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών στην Ασία, γνωστή ως «Phase 3». 

Αγώνας δρόμου για εμβόλιο

Το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ συνεργάζεται με τη Moderna για ένα εμβόλιο. Η πρώτη του κλινική δοκιμή ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου, αφού αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε ποντίκια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, θα μπορούσε το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο στην αγορά σε περίπου ενάμιση χρόνο.

Θεραπευτικό σκεύασμα και εμβόλιο

Η Regeneron ανέπτυξε τον περασμένο χρόνο ένα φάρμακο που λαμβάνεται ενδοφλεβίως, γνωστό υπό την ονομασία «μονοκλωνικά αντισώματα», το οποίο έχει βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών που έχουν προβληθεί από τον ιό Έμπολα.

Η εταιρεία τροποποίησε γενετικά ποντίκια ώστε να έχουν ανοσοποιητικό σύστημα παρόμοιο με το ανθρώπινο. Τα ποντίκια εκτέθηκαν σε ιούς για να παράξουν ανθρώπινα αντισώματα, εξήγησαν οι ερευνητές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην συνέχεια αυτά τα αντισώματα απομονώθηκαν και εξετάσθηκαν για να επιλεγούν τα πιο αποτελεσματικά, που καλλιεργούνται σε εργαστήρια, φιλτράρονται και εισάγονται ενδοφλεβίως στον ανθρώπινο οργανισμό. Κατά τους ερευνητές, αν όλα πάνε καλά κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι.

Η Regeneron δοκιμάζει επίσης για την αντιμετώπιση της φλεγμονής των πνευμόνων τη χρήση και ενός άλλου φαρμάκου της, του Kevzara, που αρχικά προορίζεται για την αντιμετώπιση των φλεγμονών που προκαλεί η αρθρίτιδα.

Αμερικανο-γαλλική έρευνα

Ο γαλλικός φαρμακευτικός όμιλος Sanofi συνεργάστηκε με τον αμερικανικό υπουργείο Υγείας για την ανάπτυξη υποψήφιου εμβολίου, χρησιμοποιώντας «μία τεχνολογία ανακατάταξης του DNA». Τα αντιγόνα που δημιουργούνται αναπαράγονται σε μεγάλη κλίμακα.

Αυτή η τεχνολογία αποτελεί την βάση του εμβολίου της Sanofi για τη γρίπη. Στελέχη της εκτιμούν ότι ένα υποψήφιο εμβόλιο θα έχει παρασκευασθεί «σε λιγότερο από έξι μήνες» και οι κλινικές δοκιμές θα μπορούν να εκκινήσουν «περίπου σε έναν έως ενάμιση χρόνο». 

Κι άλλες έρευνες για εμβόλιο

Η Inovio, αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, εργάζεται για την ανάπτυξη εμβολίων DNA.

«Προβλέπουμε την έναρξη κλινικών δοκιμών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο και στην συνέχεια γρήγορα στην Κίνα και την Νότια Κορέα, όπου η επιδημία πλήττει τους περισσότερους ανθρώπους», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Inovio.

Άλλες αξιοσημείωτες έρευνες

Η βρετανική GlaxoSmithKline (GSK) συνεργάζεται με μία κινεζική εταιρεία βιοτεχνολογίας προσφέροντας την τεχνολογία παρασκευής ανοσο-ενισχυτικών ουσιών για τα εμβόλια κατά των επιδημιών.

Στις ΗΠΑ, η φαρμακευτική εταιρεία Johnson and Johnson εξετάζει την χρησιμοποίηση ορισμένων φαρμάκων της για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κορονοϊού.

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Vir έχει απομονώσει αντισώματα ασθενών που επέζησαν του SARS για να αναλύσει αν είναι σε θέση να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού. 

Τέλος, ερευνάται αν η χλωροκίνη που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της ελονοσίας, θα μπορούσε να χρησιμεύσει στην αντιμετώπιση του ιού και οι επιστήμονες ζητούν περισσότερες έρευνες για το θέμα.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (113)
Tags:
COVID-19, φάρμακα, εμβόλια, εμβόλιο, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK