ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 10
Βρείτε μας

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού COVID-19 μπορεί να σώσει πολλούς ανθρώπους, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα.

Ακόμη και οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα σωθούν από πρόωρο θάνατο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής μόλυνσης μπορεί να ξεπεράσουν τα θύματα από την πανδημία κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο περιβαλλοντικών πόρων του πανεπιστημίου του Stanford, Μάρσαλ Μπάρκι, δυο μήνες μείωσης της μόλυνσης πιθανότατα έσωσαν τις ζωές 4.000 παιδιών κάτω των 5 ετών και 73.000 ενηλίκων πάνω από 70 στην Κίνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο, G-FEED.

«Αυτό είναι σημαντικά παραπάνω από τον τρέχοντα αριθμό των θανάτο από τον ίδιο τον κορονοϊό, παγκοσμίως», σημειώνει το επιστημονικό πόρταλ Science Alert.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τόσο ο αριθμός των θανάτων και η μείωση του προσδόκιμου ζωής λόγω ατμοσφαιρικής μόλυνσης και του καπνίσματος είναι πολύ μεγαλύτερος από τις υπόλοιπες αιτίες θανάτου, σύμφωνα με τον φυσικό Τζος Λέλιβελντ, του Ινστιτούτου της Κύπρου.

Η μόλυνση του αέρα ξεπερνά την ελονοσία, τη βία και το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, ως ο λόγος για πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με τον επιστήμονα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα ΜΜΕ, στη βόρεια Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα της πανδημίας κορονοϊού COVID-19 και έχουν επιβληθεί αυστηρά μέτρα καραντίνας, οι δορυφόροι καταγράφουν δεδομένα που υποδεικνύουν σημαντική μείωση στην ατμοσφαιρική μόλυνση, ειδικά εκείνη από διοξείδιο του αζώτου, αέριο που εκπέμπεται κυρίως από αυτοκίνητα, φορτηγά, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και βιομηχανίες.

Εξάλλου, πρόσφατες εικόνες της NASA επίσης έδειξαν ότι οι συνέπειες της πανδημίας κορονοϊού προκάλεσαν μια ξεκάθαρη μείωση στο ποσοστό του βλαβερού διοξειδίου του αζώτου στον ατμοσφαιρικό αέρα.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
μόλυνση, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK