ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (2116)
0 10
Βρείτε μας

Με τον κορονοϊό να έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη θα πρέπει να γνωρίζουμε γιατί τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τον ιό αυτό.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο νέος κορονοϊός COVID-19 προκαλεί ήπια ασθένεια. Τα κύρια συμπτώματα είναι πυρετός, βήχας, θωρακικό άλγος και δύσπνοια. Ορισμένοι ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία και οργανική ανεπάρκεια.

Είναι γνωστό ότι συνήθως οι γιατροί συνταγογραφούν αντιβιοτικά σε ασθενείς που έχουν πνευμονία, μια σοβαρή ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος. Αλλά τα αντιβιοτικά δεν θα βοηθήσουν σε αυτή την περίπτωση και οι ειδικοί εξηγούν γιατί.

Τα αντιβιοτικά εντάσσονται σε μία ευρεία ομάδα φαρμάκων, τα οποία χρησιμοποιούνται με διπλό σκοπό, τόσο για τη θεραπεία, όσο και για την πρόληψη βακτηριακών λοιμώξεων.

Η ρίζα της λέξης «αντιβιοτικό» είναι ελληνική και αναφέρεται σε μια ουσία, η οποία δρα ενάντια στη ζωή των παθογόνων μικροοργανισμών, των βακτηρίων ή των μυκήτων.

Οι ιοί όμως δεν ανήκουν στην κατηγορία των μικροοργανισμών, ενώ ζουν μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα.

«Τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια στους ιούς, συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού, βοηθούν μόνο σε βακτηριακές λοιμώξεις», τονίζει ο καθηγητής, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Σεργκέι Νετέσοφ, επικεφαλής του εργαστηρίου βιοτεχνολογίας και ιολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Νοσοσιμπίρσκ και επικεφαλής του εργαστηρίου μοριακής βιολογίας του Κρατικού Επιστημονικού Κέντρου Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας «Βέκτορ».

Η πνευμονία συχνά προκαλείται από βακτηριακές και μυκητιακές λοιμώξεις. Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά ακόμα και σε ασθενή που πάσχει από το κορονοϊό, αλλά μόνο στην περίπτωση που λόγω της αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος από τη βασική ασθένεια προστίθενται και παθογόνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην ιστοσελίδα του στην ενότητα «Συχνές Ερωτήσεις» στην ερώτηση: «Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά ενάντια στον κορονοϊό;» απαντά: «Όχι, τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια σε ιούς, μόνο ενάντια σε βακτήρια. Ο νέος κορονοϊός είναι ιός και έτσι, τα αντιβιοτικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας. Ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται, ενδεχομένως να λάβουν αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση βακτηριδιακών λοιμώξεων που συνυπάρχουν με τον ιό».

«Το ίδιο το αντιβιοτικό δεν λειτουργεί με κανέναν τρόπο ενάντια στον κορονοϊό, αντίθετα πιο πιθανό είναι να οδηγήσει σε παρενέργειες. Αν όμως μιλάμε για σοβαρές μορφές της νόσου του κορονοϊού σε ασθενείς σε νοσοκομείο, τότε η θεραπεία δεν μπορεί να γίνει χωρίς αντιβιοτικά, αφού ο ιός στην ουσία δημιουργεί μια "γέφυρα" για βακτήρια και μύκητες για να μολύνουν τους πνεύμονες», επιβεβαιώνει ο Ιβάν Κονοβάλοφ, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος παιδικών λοιμωδών νοσημάτων της Παιδιατρικής σχολής του Ρωσικού Εθνικού Ερευνητικού Ιατρικού Πανεπιστημίου του Ν.Ι. Πιρογκόφ.

Ο ΠΟΥ υπενθυμίζει πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής φάρμακο για τον κορονοϊό.

«Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει συνιστώμενο φάρμακο που να προστατεύει ή να θεραπεύει τον κορονοϊό. Ωστόσο, όσοι νοσούν από τον ιό πρέπει να λάβουν την ενδεδειγμένη θεραπεία ώστε να ανακουφιστούν και να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα. Κάποιες φαρμακευτικές αγωγές εξετάζονται ακόμη στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορονοϊού», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Θέμα:
Κορονοϊός (2116)
Tags:
χάπια, κρούσματα, κρούσμα, αντιβιοτικά, κοροναϊός, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK