07:34 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (201)
0 11
Βρείτε μας

Σε αγώνα δρόμου για το εμβόλιο του κορονοϊού (COVID-19) έχουν επιδοθεί πολλές φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον πλανήτη και τουλάχιστον επτά πλησιάζουν κοντά σε δοκιμές σε ανθρώπους.

Μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να υποστήριξε, τον περασμένο μήνα, ότι οι πρώτες δοκιμές εμβολίων για τον κορονοϊό (COVID-19) δεν αναμένονταν νωρίτερα από περίπου τέσσερις μήνες, ωστόσο πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ανά τον κόσμο έχουν επιταχύνει τις προσπάθειές τους.

Ως εκ τούτου, τουλάχιστον επτά εμβόλια έχουν φτάσει κοντά σε δοκιμές σε ανθρώπους.

Το ρωσικό «Vector»

Το Παρατηρητήριο των Δικαιωμάτων των Καταναλωτών στη Ρωσία, Rospotrebnadzor, ανακοίνωσε στις 20 Μαρτίου ότι το κέντρο ερευνών «Vector» που βρίσκεται στο Νοβοσιμπίρσκ, είχε ήδη αρχίσει να δοκιμάζει εμβόλια στη χώρα, οπότε η μαζική παραγωγή τους θα μπορούσε να αρχίσει το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Αν και η ουσία δεν κατονομάστηκε, τα πρωτότυπα είναι εμβόλια mRNA, πεπτιδίων και υπομονάδων. 

Μια από τις απόπειρες της Κίνας

Το εμβόλιο στοχεύει στην καταπολέμηση του πυρετού των ασθενών με στόχο το εξιτήριο από το νοσοκομείο σε όχι περισσότερες από δύο εβδομάδες, γράφει η «Statnews». Το φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε -επίσης- προηγουμένως σε μια μελέτη για τον ιό Ebola, εφαρμόζεται ενδοφλεβίως και εξετάζεται επί του παρόντος από την Κίνα στη φάση 3 σε 1.000 ασθενείς που διαγνώστηκαν με λοίμωξη από κορονοϊό.

Η προσπάθεια της Ascletis Pharma

Κάπως πιο κοντά στις κλινικές δοκιμές είναι η ανάπτυξη μιας άλλης φαρμακευτικής εταιρείας από την Κίνα, της Ascletis Pharma, που δοκιμάζει ένα υβρίδιο δύο αντιικών φαρμάκων: ενός εγκεκριμένου για τον ιό HIV και ενός για την ηπατίτιδα C, δηλαδή της αννοπρεβίρης και της ριτοναβίρης αντιστοίχως.

Το εμβόλιο της Moderna Therapeutics'

Μια άλλη κινεζική εταιρεία, η Moderna Therapeutics, εν τω μεταξύ, εισήλθε στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών με το mRNA-1273, ένα υποψήφιο εμβόλιο που ταυτοποιήθηκε μέσα σε μόλις 42 ημέρες από την ανίχνευση του νέου κορονοϊού. Ο συνθετικός κλώνος του αγγελιοφόρου. που είναι γνωστός ως mRNA, προσπαθεί να «πείσει» τα ανθρώπινα κύτταρα να απελευθερώσουν φυσικά αντισώματα για τον COVID-19 στο αίμα. 

Από τον Ebola στον κορονοϊό

Ο έμπορος του εμβολίου για τον ιό Ebola προσπαθεί να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες εταιρείες στην ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού προληπτικού μέσου κατά του COVID-19. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται απόπειρα για τον συνδυασμό του γενετικού κώδικα του κορονοϊού με έναν λιγότερο επικίνδυνο ιό και οι κλινικές δοκιμές, οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί από τις αρχές της Κίνας, πρόκειται να αρχίσουν στο εγγύς μέλλον.

Η περίπτωση της CureVac

Η εταιρεία CureVac, η οποία εδρεύει στο Tίμπινγκεν, προκάλεσε διαμάχη μεταξύ Γερμανίας - ΗΠΑ και έχει επίσης παραρτήματα στη Φρανκφούρτη και στην αμερικανική Πολιτεία της Μασαχουσέτης.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, λέγεται ότι έχει προσφέρει μεγάλα ποσά σε Γερμανούς επιστήμονες που εργάζονται πάνω στο εμβόλιο σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα.

Ακόμα, η Γερμανία φέρεται να έχει δώσει ισχυρά κίνητρα στους επιστήμονες της εταιρείας, ούτως ώστε η σχετική έρευνα να προωθηθεί εκεί.

Η πρόταση της Arcturus Therapeutics

Άλλη μια πρόταση για εμβόλιο προέρχεται από την Arcturus Therapeutics που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μηχανικό RNA, έτσι ώστε η επεξεργασμένη έκδοση του ιού να κωδικοποιεί πρωτεΐνες, οι οποίες θα προστατεύουν από τη μόλυνση και θα τις «μεταφέρουν» σε ένα υγρό νανοσωματίδιο. Η προσέγγιση θεωρείται ότι υπόσχεται καλύτερη ανοσοαπόκριση σε χαμηλότερη δόση εμβολίου από ό,τι προσεγγίζει το mRNA. 

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (201)
Tags:
εμβόλιο, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK