08:28 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Κακό ακόμη και στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να κάνει η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, σύμφωνα με σχετική γερμανική έρευνα.

Το πολύ αλάτι εκτός από κακό στην αρτηριακή πίεση μπορεί να εξασθενήσει και το ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητά του να καταπολέμα παθογόνους οργανισμούς.

Κατ΄αυτόν τον τρόπο μια λοίμωξη μπορεί να γίνει πιο σοβαρή, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα,που δημοσιεύει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Η μελέτη αφορούσε βακτήρια και όχι ιούς αλλά είναι επίκαιρη εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς όπως έχουν τονίσει οι γιατροί, λόγω έλλειψης αντιικών φαρμάκων και εμβολίου, η ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί τον παράγοντα αντοχής των ανθρώπων στον ιό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Κρίστιαν Κουρτς του Ινστιτούτου Πειραματικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βόννης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine».

Η έρευνα έδειξε ότι τρωκτικά που είχαν κάνει διατροφή πλούσια σε αλάτι, είχαν μικρότερη ικανότητα να καταπολεμήσουν λοιμώξεις των νεφρών από βακτήριο E.coli, καθώς και όλου του σώματος από βακτήρια Listeria.

Στη συνέχεια μελέτησαν δέκα υγιείς ανθρώπους 20 έως 50 ετών, οι οποίοι κατανάλωναν έξι έξτρα γραμμάρια αλάτι τη μέρα (ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο αλάτι το οποίο περιέχουν δύο γεύματα φαστ φουντ, π.χ. δύο «μπέργκερ»).

Μετά από μια εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα τους είχε μικρότερη ικανότητα καταπολέμησης βακτηρίων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να μην καταναλώνουμε πάνω από πέντε γραμμάρια αλάτι τη μέρα για να αποφύγουμε την υπέρταση και άλλα προβλήματα.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι συχνά γίνεται υπέρβαση αυτής της ποσότητας.

Tags:
επιστήμονες, Επιστήμη, έρευνα, ανοσοποιητικό, αλάτι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK