ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (105)
0 10
Βρείτε μας

Πόσο θα χρειαστεί να περιμένουμε για την ανάπτυξή του και ποιες διαδικασίες πρέπει να προηγηθούν; Τρεις ειδικοί δίνουν απαντήσεις κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στην ιατρική, με την ελπίδα να αναπτυχθεί σύντομα ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Ωστόσο, σύμφωνα με νέο άρθρο που υπογράφουν τρεις ειδικοί στο ΤheConversation.com, θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά για να το έχουμε στα χέρια μας: γύρω στους 12-18 μήνες, όπως εκτιμούν. Και πάλι, πρόκειται για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι για την ανάπτυξη άλλων εμβολίων, που συνδυάζουν την ασφάλεια με την αποτελεσματικότητα, απαιτούνται κατά μέσο όρο πέντε με 10 χρόνια.

Στο άρθρο -που υπογράφουν ο καθηγητής Παιδιατρικής Άντριου Πόλαρντ, η ερευνήτρια Κοινωνικών Επιστημών Σαμάνθα Βάντερσλοτ και η Τόνια Τόμας, project manager στον τομέα της ανάπτυξης εμβολίων- οι ειδικοί εξηγούν, ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών στο εμβόλιο του COVID-19 οφείλεται στους εξής παράγοντες: στην πλούσια εμπειρία που διαθέτουμε από την ανάπτυξη άλλων εμβολίων -μεταξύ των οποίων έχουμε και εμβόλια για άλλους κορονοϊούς- αλλά και στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή γύρω στις 35 εταιρείες και ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προς αυτή την κατεύθυνση.

Ήδη το πρώτο εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Moderna Therapeutics, βρίσκεται σε στάδιο κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση όμως, μέχρι την παραγωγή του θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα:

  1. Βασική κατανόηση του ιού. Σε αυτό βοηθάει σημαντικά η δημοσίευση του γονιδιώματος του νέου κορονοϊού από Κινέζους επιστήμονες ήδη από τον Ιανουάριο, που μέχρι στιγμής έχει συμβάλει, ανάμεσα σε άλλα, στην ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ και στη διερεύνηση πιθανών θεραπευτικών επιλογών.
  2. Αναζήτηση των πιθανών εμβολίων. Αυτό μπορεί να σημαίνει απομόνωση του ζωντανού ιού πριν από τον αφοπλισμό ή την εξασθένισή του. Στη συνέχεια οι επιστήμονες καλούνται να μελετήσουν κατά πόσον αυτός ο τροποποιημένος ιός μπορεί να προκαλέσει ανοσία στους ανθρώπους. Σε μερικά εμβόλια, όπως εξηγούν οι ειδικοί, χρησιμοποιείται ο ζωντανός ιός ενώ σε άλλα το γονιδίωμά του. Το γονιδίωμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ώστε να παρασκευαστούν πρωτεΐνες για εμβόλια (όπως έχει συμβεί π.χ. με το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β).
  3. Δοκιμές σε ζώα. Αρχικά συνήθως πραγματοποιούνται δοκιμές σε ζώα, προτού ένα εμβόλιο δοκιμαστεί σε ανθρώπους, ώστε να καθοριστούν τόσο η αποτελεσματικότητα όσο και η ασφάλεια μιας πιθανής επιλογής.
  4. Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Σε αυτό το στάδιο κάποια πολλά υποσχόμενα εμβόλια αποτυγχάνουν. Περιλαμβάνει μάλιστα τρεις φάσεις: Πρώτον, τη δοκιμή σε μερικές δεκάδες υγιείς εθελοντές, για να ελεγχθούν η ασφάλεια και τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Δεύτερον, τη δοκιμή σε εκατοντάδες εθελοντές για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα (ιδανικά, σε ανθρώπους από ομάδες υψηλού κινδύνου). Τρίτον, τη δοκιμή σε χιλιάδες ανθρώπους για να ελεγχθούν και η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια.
  5. Πιστοποίηση. Φορείς όπως ο αμερικανικός FDA πιστοποιούν την ασφάλεια και αδειοδοτούν την κυκλοφορία ενός φαρμάκου – επιταχύνοντας ενδεχομένως τη διαδικασία σε έκτακτες περιπτώσεις.
  6. Παραγωγή. Εφόσον ένα εμβόλιο έχει παραχθεί σε μικρές ποσότητες και περάσει όλες τις δοκιμές ασφάλειας, ακολουθεί η μαζική παραγωγή του, στη διάρκεια της οποίας ωστόσο διενεργείται έλεγχος ποιότητας. Κατόπιν οι υγειονομικές αρχές αποφασίζουν σε ποιους πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό, για παράδειγμα σε ανθρώπους από ευπαθείς ομάδες ή σε περιοχές που πλήττονται περισσότερο από μια επιδημία.

Για όλους αυτούς τους λόγους, όπως καταλήγουν οι αρθρογράφοι, η ανάπτυξη κάθε εμβολίου είναι μια μακρά και αβέβαιη διαδικασία.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (105)

Σχετικά:

Τσιόδρας για κορονοϊό: Σε 3 μήνες τα πρώτα αποτελέσματα για εμβόλιο κατά του ιού
Κορονοϊός: Έτοιμο εμβόλιο μεταξύ 2021 και 2022 λέει αξιωματούχος του Λευκού Οίκου
Κορονοϊός: Εταιρεία αναπτύσσει εμβόλιο χάρη στα φύλλα του καπνού
Tags:
έρευνα, πανδημία, παραγωγή, δοκιμές, COVID-19, κορονοϊός, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK