15:19 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 0 0
Βρείτε μας

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επιστημονική κοινότητα στο να εντοπίσει πώς σκοτώνει ο κορονοϊός μίλησε ο Ιωάννης Τρουγκάκος, καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

«Γνωστό-άγνωστο» χαρακτηρίζει ο Ιωάννης Τρουγκάκος, καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο καθηγητής, άρθρο του που διανεμήθηκε από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, αναφέρει ότι αν και η νόσος έχει κινητοποιήσει την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα και τα συστήματα υγείας, υπάρχει αβεβαιότητα για το πώς προκαλεί επιπλοκές και πιθανώς τον θάνατο.

Αυτό, όπως είπε, είναι κάτι που δυσκολεύει τους γιατρούς από το να χορηγήσουν τη βέλτιστη θεραπεία.

«Παραμένει σχετικά ασαφές αν οι επιπλοκές της νόσου COVID-19 είναι καθαρά αποτέλεσμα της μόλυνσης από τον ιό ή της (υπερ)αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος του πάσχοντα. Ειδικότερα, καθώς τα κλινικά δεδομένα δεικνύουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της βαρύτατης κλινικής εικόνας που συνοδεύει τη νόσο σε κάποιους ασθενείς, οι ιατροί διεθνώς αναζητούν τρόπους να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή», αναφέρει.

Σημειώνει, ωστόσο πως η προσέγγιση αυτή είναι «δίκοπο μαχαίρι», αφού το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η κύρια γραμμή άμυνας σε οποιαδήποτε λοίμωξη συμπεριλαμβανομένου και του ιού αυτού.

«Όπως αναφέρει και ο ανοσολόγος Daniel Chen και επικεφαλής ιατρός του IGM Biosciences στο Mountain View της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, "Δεν μπορείς να καταστείλεις το ανοσοποιητικό σύστημα σε μια στιγμή που καταπολεμά μια μόλυνση"», σημειώνει.

Υπογραμμίζει ακόμη, ότι η πίεση που δημιουργείται στα συστήματα υγείας διεθνώς, σε συνδυασμό με την πλημμυρίδα νέων και συχνά μη αξιολογηθέντων δημοσιεύσεων που κάποιες φορές αναπαράγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οδηγεί τους γιατρούς στο να δοκιμάζουν νέα μη εγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα προκειμένουν να σώσουν ζωές.

«Ελλείψει απάντησης (σ.σ. για το τι προκαλεί βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό λόγω COVID-19), και μέχρι την παραγωγή εμβολίου οι ερευνητές πιθανότητα θα καταλήξουν σε μια συνδυαστική θεραπεία, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει έναν αναστολέα IL-6 που δεν καταστέλλει πλήρως το ανοσοποιητικό σύστημα, σε συνδυασμό με ένα αντι-ιικό φάρμακο που στοχεύει άμεσα τον ιό»,
Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
Ελλάδα, καθηγητής, βιολογία, υγεία, ανοσοποιητικό, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK