16:57 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 0 0
Βρείτε μας

Μια αμφιλεγόμενη γαλλική έρευνα που προτείνει επιθέματα νικοτίνης ως πιθανή θεραπευτική επιλογή κατά του νέου κορονοϊού ταράζει τα νερά. Τελικά, πώς συνδέεται το τσιγάρο με την πανδημία;

Σε ένα παράξενο συμπέρασμα κατέληξαν Γάλλοι ερευνητές. Αφού πήραν συνέντευξη από 480 ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό COVID-19 που νοσηλεύονταν στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Pitie-Salpêtrière του Παρισιού, παρατήρησαν ότι το ποσοστό καπνιστών ανάμεσά τους ήταν πολύ χαμηλότερο από εκείνο του γενικού πληθυσμού. Σε παρόμοια αποτελέσματα είχε καταλήξει και μια κινεζική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Μαρτίου (New England Journal of Medicine) κατά τον Guardian, σύμφωνα με την οποία μόλις το 12,8% των κρουσμάτων ήταν καπνιστές, ενώ το ποσοστό καπνιστών στον γενικό πληθυσμό της Κίνας ανέρχεται γύρω στο 28%.

Ο διακεκριμένος νευροβιολόγος Ζαν-Πιερ Σανζέ, αφού έκανε ανασκόπηση της μελέτης του Pitie-Salpêtrière, τώρα υποθέτει ότι η νικοτίνη εμποδίζει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού στο σώμα. Ίσως επίσης αναστέλλει την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που παρατηρείται στις πιο σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 (οδηγώντας ενδεχομένως και στον θάνατο). Προς το παρόν, οι Γάλλοι ερευνητές περιμένουν την έγκριση των υγειονομικών αρχών για να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές με επιθέματα νικοτίνης σε ασθενείς με COVID-19 αλλά και σε επαγγελματίες υγείας που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Οι ίδιοι, ωστόσο, επιστήμονες τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν ενθαρρύνουν τον κόσμο να αρχίσει το κάπνισμα, που αναγνωρισμένα συνδέεται με ένα πλήθος κινδύνων υγείας και με την πρόωρη θνησιμότητα.

Πιο πιθανή η μόλυνση για καπνιστές

Μέχρι στιγμής, πάντως, η επιστημονική βιβλιογραφία φαίνεται να γέρνει υπέρ της υπόθεσης ότι το τσιγάρο μάς κάνει πιο ευάλωτους απέναντι στον νέο κορονοϊό, από πολλές απόψεις. Ακόμα και η ίδια η τελετουργία του καπνίσματος αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης για έναν καπνιστή, καθώς τα χέρια του έρχονται σε επαφή με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα, όπως το τσιγάρο και ο αναπτήρας και, κατόπιν, με το στόμα του. Το κάπνισμα, επίσης, δυσχεραίνει τη σωστή χρήση μάσκας, όπως επισήμανε η Επιτροπή Εμπειρογνώμων του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Υπάρχει όμως και μια νέα θεωρία, σύμφωνα με την οποία οι καπνιστές έχουν στα πνευμόνια τους περισσότερους υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης, τους λεγόμενους ACE-2. Αυτούς τους υποδοχείς χρησιμοποιεί ο SARS-Cov-2 για να εισβάλει στα κύτταρά μας, να πολλαπλασιαστεί και να εξαπλωθεί στο σώμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώιμης έρευνας που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου στη βάση δεδομένων bioRxiv. Για την ώρα παραμένει μια υπόθεση, όπως επισήμανε στο LiveScience η Δρ Στέφανι Κρίστενσον, επίκουρος καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, αλλά αν επιβεβαιωθεί θα είναι ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας για τους καπνιστές.

Πιο πιθανές οι επιπλοκές για καπνιστές

Σε περίπτωση που ένας καπνιστής νοσήσει με COVID-19, η επίσημη άποψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι ότι η μειωμένη ικανότητα του αναπνευστικού συστήματός του να χρησιμοποιήσει το οξυγόνο αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών όπως η πνευμονία. Μάλιστα, κάποιοι καπνιστές έχουν ήδη χρόνια προβλήματα υγείας που τους τοποθετούν σε ευπαθείς ομάδες, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και καρδιοπάθειες.

Μια άλλη κινεζική μελέτη, σε περισσότερους από 1.000 ασθενείς, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine στο τέλος του Μαρτίου, κατέληξε στο αντίθετο συμπέρασμα από τη γαλλική και την κινεζική έρευνα που προτείνουν τη νικοτίνη ως θεραπεία: ότι οι καπνιστές με COVID-19 είναι πολύ πιθανότερο να χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Όπως έδειξε, το 12,3% των καπνιστών ασθενών χρειάστηκε να εισαχθεί σε ΜΕΘ, να χρησιμοποιήσει αναπνευστήρα ή έφτασε ακόμα και στον θάνατο, ποσοστό που στους μη καπνιστές ανήλθε στο 4,3%. Μια ακόμα αναφορά, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μεταξύ άλλων συνδέει την υψηλή θνησιμότητα από COVID-19 στην Ιταλία με το υψηλό ποσοστό καπνίσματος στον γενικό πληθυσμό (24%).

Πόσο εύκολη η διακοπή καπνίσματος στην καραντίνα;

Συνεπώς, τρεις ερευνήτριες από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ πιστεύουν ότι «δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από αυτήν για να κόψετε το κάπνισμα» σύμφωνα με τον τίτλο του άρθρου τους στο The Conversation. «Δεδομένου ότι οι πνεύμονες αρχίζουν να επουλώνονται αμέσως μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ένας πρώην καπνιστής ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών από τον COVID-19» όπως επισημαίνουν.

Παραδέχονται φυσικά ότι η περίοδος της καραντίνας και της πανδημίας δεν είναι η ευκολότερη για να αλλάξουμε συνήθειες, λόγω των ψυχικών δοκιμασιών που τη συνοδεύουν. Παρ' όλα αυτά, συνιστούν να αναζητήσουμε σε συνεννόηση με τον γιατρό μας εναλλακτικές, όπως οι τσίχλες ή τα επιθέματα νικοτίνης. Και, ίσως, να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας που θα μας καθοδηγήσει σε κάποιες συμπεριφορικές τεχνικές διακοπής του καπνίσματος, έστω και μέσω τηλεφώνου ή βιντεοκλήσεων.

«Η κοινωνική υποστήριξη, ακόμα και στη διάρκεια της καραντίνας, είναι καθοριστικής σημασίας. Τι θα λέγατε να οργανώνατε μια ομάδα με φίλους που επίσης θέλουν να κόψουν το κάπνισμα και να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλο μέσα από το Houseparty, το Zoom ή το Skype;», προτείνουν οι ειδικοί, καταλήγοντας: «Οι προσπάθειες που θα καταβάλετε τώρα να μειώσετε το κάπνισμα ή ακόμα και να το κόψετε θα περιορίσουν τον κίνδυνο να νοσήσετε με COVID-19 και θα σας βοηθήσουν να ζήσετε μια μεγαλύτερη και υψηλότερης ποιότητας ζωή».

Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)

Σχετικά:

Αντικαπνιστικό μήνυμα Παυλόπουλου: Αφήνω πίσω το τσιγάρο γιατί είμαι πραγματικά Ελεύθερος 'Ανθρωπος
Οι καπνιστές είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό: Το πόρισμα του υπουργείου Υγείας για το τσιγάρο
Κορονοϊός και κάπνισμα: Η εκτίμηση του Τσιόδρα για την πιθανότητα μόλυνσης στους καπνιστές
Tags:
Κάπνισμα, τσιγάρο, φάρμακο, θεραπεία, νικοτίνη, πανδημία, SARS-CoV-2, COVID-19, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK