19:59 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι καύσωνες και οι φυσικές καταστροφές ενδέχεται να αυξάνουν την έκθεσή μας σε καρκινογόνα που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα, συντελώντας μεταξύ άλλων στην αύξηση των περιστατικών παιδικής λευχαιμίας.

Η κλιματική αλλαγή μάς εκθέτει σε περισσότερες καρκινογόνες ουσίες. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Πώς συνδέεται η αλλαγή κλίματος με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου; Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές που απελευθερώνουν καρκινογόνα στην ατμόσφαιρα, όπως εξηγεί το σχετικό άρθρο στην επιθεώρηση CA: A Cancer Journal for Clinicians.

Πλημμύρες και λευχαιμία

Μερικές φορές δεν είναι εύκολο να κάνουμε τη σύνδεση, αλλά τα στοιχεία είναι καταιγιστικά. Για παράδειγμα, ο τυφώνας Άντριου είχε προκαλέσει μεγάλες πλημμύρες και καταστροφές σε εργοστάσια πετρελαίου και χημικές μονάδες στο Τέξας και τη Λουιζιάνα. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως εξηγούν οι ειδικοί, να απελευθερωθούν περισσότερα καρκινογόνα στην ατμόσφαιρα, που σήμερα πιθανόν να συνδέονται με την αύξηση των κρουσμάτων παιδικής λευχαιμίας στην περιοχή.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι πυρκαγιές σε δάση της Καλιφόρνιας το 2018, όταν «η ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο ήταν από τις χειρότερες στον κόσμο και ο καπνός εκτεινόταν κατά μήκος της ηπείρου μέχρι τη Νέα Αγγλία». Τέτοια περιστατικά εκπομπής ρύπων υποβαθμίζουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας «έως και για μήνες μετά», σύμφωνα με την αναφορά.

Μια ακόμη δραματική συνέπεια είναι το γεγονός ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα παρεμποδίζουν την πρόσβαση των καρκινοπαθών σε νοσοκομεία και κλινικές όπου υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Έτσι, το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνεται κατά 19%, όπως επισημαίνει άρθρο του 2019 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA.

Έχουμε λοιπόν έναν ακόμη καλό λόγο να αναχαιτίσουμε την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς με αυτό τον τρόπο παράλληλα μειώνουμε τα κρούσματα καρκίνου και αυξάνουμε τα ποσοστά επιβίωσης ανάμεσα σε καρκινοπαθείς.

«Αν όλοι όσοι φροντίζουν τους καρκινοπαθείς έκαναν σαφές στις κοινότητες που υπηρετούν ότι οι δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων θα μπορούσαν να προλάβουν τον καρκίνο και να βελτιώσουν την έκβαση των κρουσμάτων, ίσως δούμε τις περιβαλλοντικές δράσεις να αυξάνονται και ταυτόχρονα φτάσουμε πιο κοντά στην αποστολή να μειώσουμε τα περιστατικά καρκίνου και τις συνέπειές του» όπως καταλήγει το άρθρο.

Σχετικά:

Καύσωνας στην Ελλάδα: Ο ρόλος του αεροχείμαρρου και οι θερμές μάζες από Αλγερία - Λιβύη
Πόση ζέστη περιμένουμε μέσα στον 21ο αιώνα; Οι προβλέψεις δύο ειδικών, χειρότερες απ' ό,τι νομίζαμε
Τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία επέφεραν μείωση ρεκόρ στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα
Tags:
χημειοθεραπεία, λευχαιμία, Καλιφόρνια, Τέξας, καρκινογόνο, πλημμύρες, πυρκαγιές, καύσωνας, καρκίνος, κλιματική αλλαγή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK