06:50 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (564)
0 0 0
Βρείτε μας

Έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών διαπιστώνει τη συσχέτιση μεταξύ των οσφρητικών διαταραχών και του νέου κορονοϊού. Τα ευρήματα της μελέτης.

Την ύπαρξη οσφρητικών διαταραχών σε ασθενείς με κορονοϊό επιβεβαιώνει νέα μελέτη καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμπεριλαμβανομένου και του Σωτήρη Τσιόδρα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Neurology».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 22 ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι είχαν χαμηλότερη ικανότητα όσφρησης.

Το συγκεκριμένο εύρημα υποδεικνύει την ύπαρξη οσφρητικής διαταραχής –ανοσμία ή υποσμία– στους ασθενείς με COVID-19.

Μάλιστα, ανεξάρτητα της ύπαρξης ρινικής συμφόρησης, αποδείχθηκε ότι η φυσιολογική οσφρητική λειτουργία ήταν λιγότερο συχνή στους ασθενείς με κορονοΪό (23%) σε σχέση με τους υγιείς πολίτες (64%).

Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη επιβεβαιώνει την εκδήλωση οσφρητικών διαταραχών σε ασθενείς με COVID-19 και τονίζει τη σημασία της ποσοτικής διάγνωσης των αντίστοιχων συμπτωμάτων.

Η μελέτη εκπονήθηκε από τον καθηγητή Νευρολογίας της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Γεώργιο Τσιβγούλη, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Δ’ Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Σωτήριο Τσιόδρα, τον επίκουρο καθηγητής της Β’ Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Αλέξανδρο Δελίδη, και τον καθηγητή Παθολογίας της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής και πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πέτρο Σφηκάκη.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (564)
Tags:
COVID-19, κορονοϊός, Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιστήμονες, Επιστήμη, μύτη, Σωτήρης Τσιόδρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK