07:02 07 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (564)
0 0 0
Βρείτε μας

Έλληνες επιστήμονες από τον «Δημόκριτο» προτείνουν μια νέα μέθοδο εντοπισμού του κορονοϊού, η οποία βασίζεται στην τεχνική της οπτικής ανίχνευσης μορίων.

Μια νέα λύση για τη γρήγορη ανίχνευση του κορονοϊού προτείνουν ερευνητές από τον «Δημόκριτο», οι οποίοι συμμετέχουν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό «EUvsVirus Hackathon».

Η πρόταση των Ελλήνων ερευνητών έχει ως τίτλο «Υποστρώματα SERS για την ανίχνευση του ιού σε εκπνεόμενα σωματίδια» και υποβλήθηκε στην κατηγορία «Γρήγορα τεστ χαμηλού κόστους».

Η συγκεκριμένη ιδέα εδράζεται στην τεχνική της οπτικής ανίχνευσης μορίων -όπως πρωτεϊνών του ιού- με τη χρήση λέιζερ, η οποία ονομάζεται SERS (Surface Enhanced Raman Scattering) και υλοποιείται ακόμα και με συσκευές χειρός.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες επιστήμονες προτείνουν την προσαρμογή της τεχνικής αυτής στην ανίχνευση του κορονοϊού, μέσω ειδικών φίλτρων αέρος, τα οποία είναι κατάλληλα τροποποιημένα με νανοσωματίδια.

Η μέθοδος SERS είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και δίνει αποτελέσματα σε μερικά λεπτά, όπως υποστηρίζουν οι Έλληνες ερευνητές, οι οποίοι ευελπιστούν ότι εφόσον γίνει αποδεκτή, θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε νοσοκομεία, σχολεία, αεροδρόμια και άλλους χώρους μαζικής συνεύρεσης του πληθυσμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της πανδημίας της COVID-19, η Ελλάδα έχει επιλέξει τη στρατηγική των μοριακών τεστ για την ανίχνευση κρουσμάτων κορονοϊού.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (564)
Tags:
COVID-19, κορονοϊός, τεστ, επιστήμονες, επιστήμονας, Επιστήμη, Δημόκριτος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK