13:56 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (176)
0 20
Βρείτε μας

«Άμεση» ανοσοαπόκριση προκλήθηκε σε ποντίκια όταν δοκιμάστηκε σε αυτά εμβόλιο κατά του κορονοϊού, που έχει δημιουργηθεί από Κινέζους ερευνητές.

Κινέζοι ερευνητές ανέφεραν υποσχόμενα αποτελέσματα ύστερα από κλινική δοκιμή σε ποντίκια ενός εμβολίου για τον κορονοϊό που είναι υπό ανάπτυξη και φαίνεται πως προκάλεσε «άμεση» ανοσοαπόκριση στα τρωκτικά.

Ειδικότερα, επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Φουντάν και Τζιάο Τονγκ της Σαγκάης έχουν αναπτύξει ένα εμβόλιο, που ονομάζεται ShaCoVacc, το οποίο έχει βρεθεί ότι προκαλεί αντισώματα κατά του κορονοϊού σε ποντίκια. 

Σε μια μελέτη της 15ης Μαΐου που δημοσιεύτηκε στο bioRxiv, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μία δόση ShaCoVacc είχε ως αποτέλεσμα «άμεση και πιθανή ανοσοαπόκριση» κατά του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19, «σε αντίθεση με ένα απενεργοποιημένο εμβόλιο που απαιτούσε τουλάχιστον δύο ή τρεις δόσεις ενέσεων».

Οι ερευνητές, μάλιστα, επισημαίνουν το εξής:

«Η μελέτη μας παρείχε μια νέα πλατφόρμα εμβολίων που προσομοιώνει την επιφανειακή πρωτεΐνη του κορονοϊού και τα εσωτερικά νουκλεϊκά οξέα, συνδυάζοντας επομένως χαρακτηριστικά αδρανοποιημένων εμβολίων και εμβολίων mRNA».

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, τα εμβόλια RNA λειτουργούν διαφορετικά από τα παραδοσιακά, καθώς εισάγουν μια «αλληλουχία mRNA που κωδικοποιείται σε ένα αντιγόνο ειδικό για τη νόσο». Το αντιγόνο, δηλαδή η ξένη ουσία που προκαλεί την ανοσοαπόκριση, στη συνέχεια, γίνεται αναγνωρίσιμο από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η δοκιμή δεν προκάλεσε απώλεια βάρους στα ποντίκια, πράγμα που σημαίνει ότι το εμβόλιο πιθανότατα δεν είναι τοξικό για τα ζώα.

Ο Κάι Γιουτζιά, ένας από τους ερευνητές, δήλωσε πρόσφατα στη «South China Morning Post» ότι εάν η ομάδα βρει έναν συνεργάτη για την ανάπτυξη του εμβολίου, θα χρειαστούν τρεις ή τέσσερις επιπλέον μήνες προ κλινικής έρευνας πριν από τη διεξαγωγή δοκιμών σε ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω ερευνητής αποκάλυψε:

«Πρόκειται για ακαδημαϊκή έρευνα και είμαστε σε επαφή με ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες σχετικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης εμβολίου».
Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (176)
Tags:
ποντίκια, εμβόλιο, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK