ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
0 0 0
Βρείτε μας

Από τη νόσο Καβασάκι πάσχουν μόνο ένα έως τρία παιδιά ανά 10.000 στις δυτικές χώρες, ενώ μυστήριο παραμένουν τα αίτια και το ίδιο ισχύει για το νέο σύνδρομο που συνδέεται με την COVID-19.

Το σύνδρομο που μοιάζει με τη νόσο Καβασάκι και προκαλείται από τον κορονοϊό δεν αφορά μόνο τα μικρά παιδιά, όπως εκτιμούσαν έως σήμερα οι ειδικοί, αλλά και σε νέους ενήλικους 20 έως 25 ετών.

Αυτό προκύπτει από νέες περιπτώσεις ασθενών που έρχονται στο φως και δημιουργούν νέα ερωτηματικά στους γιατρούς, οι οποίοι θεωρούν πλέον πιθανό ότι έως τώρα γίνεται υποδιάγνωση του συνδρόμου στους ενήλικες. 

Αμερικανοί γιατροί διέγνωσαν το εν λόγω σύνδρομο που έχει βαφτιστεί «πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά» σε έναν 20χρονο στην Καλιφόρνια και σε έναν 25χρονο στο Λονγκ Άϊλαντ, ενώ άλλες παρόμοιες περιπτώσεις σε ασθενείς 20-25 ετών έχουν αναφερθεί στο ιατρικό κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Langone), σύμφωνα με την «Washington Post».

Τα συμπτώματα του συνδρόμου -που συνήθως εμφανίζονται σε παιδιά και νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα- διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, αλλά γενικά μοιάζουν με εκείνα της σπάνιας νόσου Καβασάκι που προκαλεί κυρίως φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών και των άλλων αιμοφόρων αγγείων, κάτι που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πυρετός, πόνοι στην κοιλιά, εμετοί, διάρροια, εξανθήματα στο δέρμα, κόπωση κ.ά.

Τα αίτια

Από τη νόσο Καβασάκι πάσχουν μόνο ένα έως τρία παιδιά ανά 10.000 στις δυτικές χώρες, ενώ μυστήριο παραμένουν τα αίτια και το ίδιο ισχύει για το νέο σύνδρομο που συνδέεται με την COVID-19

Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματός τους απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς, η οποία γυρνάει «μπούμερανγκ» στον οργανισμό τους.

«Υπάρχει σαφώς κάποιος υποκείμενος γενετικός παράγοντας» δήλωσε στο Science o Ελληνοαμερικανός καθηγητής βιολογίας, Τομ Μανιάτης, του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Στα μικρά παιδιά -που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο- τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα του Καβασάκι, ενώ οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορονοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με την παιδίατρο-λοιμωξιολόγο, δρα Τζένιφερ Λάιτερ, του NYU Langone.

Αρκετοί ασθενείς με το «πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά» διαπιστώνεται ότι έχουν αντισώματα κατά του νέου κορονοϊού αντί για ενεργή λοίμωξη, κάτι που δείχνει ότι μολύνθηκαν προ εβδομάδων και το σύνδρομο μάλλον αποτελεί καθυστερημένη ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού τους απέναντι στον ιό SARS-CoV-2.
Θέμα:
Κορονοϊός: Όλες οι ειδήσεις για την πανδημία (1999)
Tags:
Επιστήμη, κορονοϊός, σύνδρομο Καβασάκι, COVID-19
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK