17:54 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 12
Βρείτε μας

Μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα σχετικά με την πρόταση για νέα διαβατήρια βάσει της προσωπικής κατάστασης υγείας, καθώς υποστηρίζει ότι η ανοσία από τον νέο κορονοϊό διαρκεί μόλις έξι μήνες.

Η επόμενη ημέρα στον τομέα των Ταξιδίων και των Μεταφορών είναι αβέβαιη και έχει προταθεί η ιδέα της δημιουργίας «διαβατηρίων ανοσίας» αλλά έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα σχετικά με τον νέο κορονοϊό. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, κάποιος μπορεί να μολυνθεί ξανά με τον νέο κορονοϊό σε διάστημα έξι μηνών.

Πιο αναλυτικά, μεταξύ του 1985 και του 2020, οι επιστήμονες εξέτασαν 10 άνδρες για τέσσερις τύπους κορονοϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, σε διάστημα είτε τριών είτε έξι μηνών, σύμφωνα με το sciencetimes.com.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες, ηλικίας 27-66 ετών, μολύνθηκαν ξανά μέσα σε τρία χρόνια, με τη μελέτη να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η προστατευτική ανοσία του κορανοϊού είναι βραχείας διάρκειας» και τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων «δεν διατηρήθηκαν ποτέ μέχρι την επόμενη επίσκεψη».

Μάλιστα, στη μελέτη επισημαίνεται το εξής:

«Είδαμε συχνή επαναμόλυνση ύστερα από 12 μήνες μετά τη μόλυνση και σημαντική μείωση στα επίπεδα αντισωμάτων μόλις έξι μήνες μετά τη μόλυνση. Πρόσφατα, προτάθηκε ότι τα άτομα που έχουν αναρρώσει, θα πρέπει να λάβουν το λεγόμενο "διαβατήριο ανοσίας", το οποίο θα τους επέτρεπε να χαλαρώσουν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και να παράσχουν στις κυβερνήσεις δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού. Ωστόσο, καθώς η προστατευτική ανοσία μπορεί να χαθεί έξι μήνες μετά τη μόλυνση, η προοπτική επίτευξης λειτουργικής ανοσίας της αγέλης από φυσική λοίμωξη φαίνεται πολύ απίθανη».

​Με άλλα λόγια, οι ερευνητές θέτουν εν αμφιβόλω την πρόταση για την παροχή «διαβατηρίων ανοσίας» σε εκείνους που έχουν αναρρώσει από τον νέο κορονοϊό και έχουν υποβληθεί σε τεστ αντισωμάτων, το οποίο ήταν θετικό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει παροτρύνει τις κυβερνήσεις να μην χρησιμοποιούν «διαβατήρια ανοσίας» στο πλαίσιο χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού απλώς και μόνο επειδή ορισμένοι έχουν αντισώματα για τη νόσο COVID-19.

Εντούτοις, ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ματ Χάνκοκ, ανακοίνωσε, στις 21 Μαΐου, σχέδιο για πιστοποιητικό αντισωμάτων βάσει των αποτελεσμάτων έρευνας, η οποία έδειξε ότι τουλάχιστον 5% των ανθρώπων στη χώρα και 17% των κατοίκων του Λονδίνου έχουν πλέον αναπτύξει αντισώματα για τη νόσο COVID-19.

Tags:
έρευνα, ανοσία, κορονοϊός, ταξίδι, διαβατήριο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK