21:32 07 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Τα πολυχάπια ήδη χρησιμοποιούνται σε παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση. Αλλά μέσα από την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης θα εξατομικεύονται με τον πλέον οικονομικό τρόπο.

Καθώς ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού ανεβαίνει και μαζί με αυτόν τα περιστατικά χρόνιων νοσημάτων, όλο και περισσότεροι παίρνουν χάπια για διαφορετικές καταστάσεις υγείας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Δύσκολα όμως θυμάται κάποιος μια τόσο σύνθετη αγωγή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ηλικιωμένους και άτομα που πάσχουν από άνοια. Μια κυριολεκτικά σωτήρια λύση σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να δώσουν τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα πολυχάπια.

Πολυχάπια ήδη υπάρχουν για ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση, σύμφωνα με νέο άρθρο στο The Conversation που υπογράφει ο Σαουμίλ Βαδοδάρια, χημικός μηχανικός και συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ. Αλλά παρόλο που είναι εύκολη η μαζική παραγωγή τους, έχουν ένα σοβαρό μειονέκτημα: ένας συγκεκριμένος, τυποποιημένος συνδυασμός φαρμάκων δεν βοηθάει όλους τους ασθενείς. Κάποιοι μπορεί να χρειάζονται λιγότερα φάρμακα από αυτά που συνδυάζονται σε ένα χάπι, ενώ άλλοι να τα έχουν ανάγκη σε διαφορετική δοσολογία.

Ένα χάπι στα μέτρα μας

Τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα πολυχάπια, από την άλλη, εξατομικεύονται απόλυτα στις ανάγκες ενός και μοναδικού ασθενή και μάλιστα με οικονομικό τρόπο. Αρκεί να δώσουμε στον εκτυπωτή το σχέδιο με τα φάρμακα και τη δοσολογία για να τα παράγει στην επιθυμητή ποσότητα. Το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο χάπι έχει ήδη εγκριθεί από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων FDA, αν και δεν είναι πολυχάπι. Πότε θα έχουμε το πρώτο φάρμακο που θα συνδυάζει τις δύο τεχνολογίες, δηλαδή ένα 3D πολυχάπι, σύμφωνα με τον αρθρογράφο;

«Η διαδικασία έγκρισης διαρκεί έως και πέντε χρόνια, μετά το τέλος των κλινικών δοκιμών. Ίσως λοιπόν σε πέντε χρόνια σε κάποιους από εμάς να συνταγογραφούνται εξατομικευμένα πολυχάπια που θα παραλαμβάνουμε τρισδιάστατα εκτυπωμένα από το φαρμακείο της περιοχής μας. Τότε, όσοι υποφέρουν από πολλαπλά προβλήματα υγείας, θα παίρνουν ένα χάπι την ημέρα, αντί να είναι αναγκασμένοι να ακολουθήσουν ένα περίπλοκο πρόγραμμα φαρμακευτικής αγωγής».

Σχετικά:

Ερευνητές: 10 λόγοι που τα «διαβατήρια» ανοσίας για τον κορονοϊό είναι κακή ιδέα
Επιστήμονες δημιούργησαν υβρίδιο ανθρώπου και ποντικού με ανθρώπινα κύτταρα σε ποσοστό 4%
Πώς τα ορολογικά τεστ μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση του κορονοϊού
Tags:
τρισδιάστατος εκτυπωτής, άνοια, ηλικιωμένοι, διαβήτης, υπέρταση, χάπια, φάρμακα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK