00:40 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (789)
0 0 0
Βρείτε μας

Ερευνητές από Πανεπιστήμιο του Καναδά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η τήρηση απόστασης, τουλάχιστον ενός μέτρου, περιορίζει τις πιθανότητες μόλυνσης από τον κορονοϊό στο 3%.

Όσο μεγαλύτερη απόσταση έχουν δύο άνθρωποι τόσο πιο ασφαλείς είναι έναντι του κορονοϊού.

Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Καναδά, η οποία δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο κίνδυνος μετάδοσης της COVID-19 κυμαίνεται στο 13% όταν δύο άνθρωποι απέχουν λιγότερο από ένα μέτρο.

Αυτό το ποσοστό, όμως, περιορίζεται μόλις στο 3%, όταν η απόσταση μεταξύ των δύο ατόμων διευρύνεται στο ένα μέτρο.

Μάλιστα, η καναδική έρευνα καταδεικνύει ότι κάθε έξτρα μέτρο απόστασης μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

«Το βασικό μήνυμα είναι ότι τα σωματικά μέτρα είναι όντως αποτελεσματικά για την αποτροπή μετάδοσης της COVID-19» αναφέρει η καθηγήτρια Τρις Γκρίνχαλγκ, η οποία συμμετέχει στην έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ευρήματα αντλούνται από 172 διαφορετικές μελέτες σε 16 χώρες των έξι ηπείρων.

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας, οι ερευνητές καταδεικνύουν ότι περιορίζει σε μόλις 3% τις πιθανότητες μόλυνσης. Την ίδια ώρα, οι ασπίδες προσώπου οδηγούν σε μείωση του κινδύνου λοίμωξης στο 6%.

Η ίδια έρευνα προτείνει ότι οι ειδικές μάσκες προστασίας, όπως N95 και FFP2, παρέχουν μεγαλύτερη προφύλαξη σε σχέση με τις χειρουργικές ή τις απλές επαναχρησιμοποιούμενες.

«Η χρήση μάσκας δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για την τήρηση φυσικών αποστάσεων, την προστασία των ματιών ή βασικά μέτρα υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών» σπεύδει, από την πλευρά του, να επισημάνει ο ερευνητής Ντέρεκ Τσου.

Πάντως, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι κανένα μέτρο -ούτε οι μάσκες ούτε η τήρηση αποστάσεων- δεν εξασφαλίζει 100% προστασία έναντι του κορονοϊού.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (789)
Tags:
κοινωνική απόσταση, COVID-19, κορονοϊός, έρευνες, έρευνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK