14:07 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ειδικοί από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας ανέπτυξαν ένα e-skin που τροφοδοτείται με ενέργεια από τον ανθρώπινο ιδρώτα και στέλνει πληροφορίες για τους παλμούς καρδιάς, το σάκχαρο, τη θερμοκρασία του σώματός μας.

Επιστήμονες από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech) ανέπτυξαν ηλεκτρονική επιδερμίδα (e-skin) που εφαρμόζεται κατευθείαν πάνω στο σώμα μας και μέσα από πολλαπλούς βιοαισθητήρες και Bluetooth, στέλνει πληροφορίες όπως οι παλμοί καρδιάς, η θερμοκρασία του σώματός μας, το σάκχαρο του αίματος και διάφορα υποπροϊόντα του μεταβολισμού που συνδέονται με την κατάσταση της υγείας μας.

Δεν είναι το πρώτο φορέσιμο γκάτζετ, αλλά έχει ως καινοτομία την ενεργειακή αυτονομία, δηλαδή δεν απαιτεί καμία εξωτερική πηγή ενέργειας: τροφοδοτείται από τον ιδρώτα μας. Το «καύσιμό» του; Το γαλακτικό οξύ, μια χημική ουσία που παράγεται κατά τον μεταβολισμό, παρέχοντας αρκετή ενέργεια στους αισθητήρες της ηλεκτρονικής επιδερμίδας για να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες και να τις μεταδώσουν.

Μετά την παραγωγή του, οι ειδικοί θα είναι έτσι σε θέση να παρακολουθούν την κατάσταση του ασθενή τους εξ αποστάσεως, ειδικά όταν πρόκειται για χρόνια νοσήματα σαν τον διαβήτη όπου ο έλεγχος του σακχάρου είναι ζωτικής σημασίας. Επιπλέον, καθώς αυτό το φορέσιμο γκάτζετ είναι σε θέση να παρακολουθήσει τις μυϊκές συσπάσεις, μπορεί να αξιοποιηθεί στην κατασκευή ρομποτικών άκρων.

Ο επόμενος στόχος της ομάδας του Caltech; Να εξατομικεύσει τους βιοαισθητήρες έτσι ώστε να προσαρμόζονται σε κάθε e-skin ανάλογα με την κατάσταση της υγείας και τις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη. Οι ειδικοί θεωρούν τις φορέσιμες ηλεκτρονικές συσκευές έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς, που μέσα στα επόμενα χρόνια θα μας αποκαλύψουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες.

Σχετικά:

Έρευνα: Μείωση θνητότητας από τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς με κορονοϊό
Τσιόδρας: Στο 0,3 ο «R0» την Κυριακή - Μπορούμε να κάνουμε έως 10.000 τεστ ημερησίως
Έρευνα: Η τήρηση αποστάσεων μειώνει στο 3% την πιθανότητα μόλυνσης από τον κορονοϊό
Tags:
Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια, Καλιφόρνια, θερμοκρασία σώματος, σάκχαρο, φορέσιμη συσκευή, Ιατρική, διαβήτης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK