15:03 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο University of Glasgow στη Γλασκώβη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι δυνατό να απορροφήσουμε ενέργεια από μια μαύρη τρύπα, διαδρώντας με ένα συγκεκριμένο τρόπο.

Με βάση ένα πείραμα του Ρότζερ Πένροουζ από το 1969, υπάρχει μια περιοχή στις μαύρες τρύπες πριν από τον ορίζοντα γεγονότων (το σημείο απ’ όπου δεν υπάρχει διαφυγή από τη μαγνητική έλξη της μαύρης οπής) που καλείται εργόσφαιρα.

Θεωρητικά, εάν ένα σώμα χωριζόταν στα δύο, με το ένα τμήμα να παραμένει στην εργόσφαιρα και το άλλο έμπαινε στον ορίζοντα γεγονότων, θα μπορούσε να παραχθεί ενέργεια από την περιστροφή της μαύρης τρύπας.

Ο Σοβιετικός φυσικός Γιάκοφ Ζελίντοβιτς προσπάθησε να δοκιμάσει τη θεωρία βομβαρδίζοντας έναν περιστρεφόμενο μεταλλικό κύλινδρο με δέσμες φωτός.

Εάν ο κύλινδρος περιστρεφόταν με την κατάλληλη ταχύτητα, το φως θα αντανακλούνταν πίσω με περισσότερη ενέργεια, από την περιστροφή του κυλίνδρου.

Μισό αιώνα αργότερα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε από την ομάδα επιστημών από τη Σκωτία στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Physics περιγράφει την εκπομπή ηχητικών κυμάτων σε ένα δίσκο Styrofoam, παρατηρώντας αύξηση της ενέργειας.

«Τα στρεβλωμένα ηχητικά κύματα αλλάζουν συχνότητα όταν η μέτρηση γίνεται από την πλευρά της περιστρεφόμενης επιφάνειας» εξήγησε η φυσικός και αστρονόμος Μάριον Κρομπ, επικεφαλής επιστήμονας της έρευνας.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων τεχνολογιών που θα κάνουν χρήση του συγκεκριμένου φαινομένου.

«Πιστεύουμε ότι θα ανοίξει πολλά νέα μονοπάτια στην επιστημονική εξερεύνηση» σχολίασε ο φυσικός Ντανιέλ Φάτσιο.

Tags:
ενέργεια, μαύρη τρύπα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK