13:40 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τοποθετήθηκε σχετικά με το νέο στέλεχος γρίπης των χοίρων που ανακάλυψαν ερευνητές στην Κίνα. Τόνισε ότι θα «διαβάσει προσεκτικά» την κινεζική μελέτη.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα ότι θα μελετηθεί προσεκτικά η κινεζική ανακάλυψη περί νέου στελέχους του ιού της γρίπης των χοίρων που ενέχει κίνδυνο πρόκλησης νέας πανδημίας. 

«Θα διαβάσουμε προσεκτικά την έρευνα για να καταλάβουμε ποιο είναι το καινούριο» δήλωσε ο Κρίστιαν Λιντμάιερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Γενεύη. 

Ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού τόνισε επίσης πως η έρευνα δείχνει ότι θα πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή επιφυλακή και για τον ιό της γρίπης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Πρόσθεσε επίσης, ότι είναι σημαντική τόσο η συνεργασία με βάση τα ευρήματα της κινεζικής έρευνας όσο και η παρακολούθηση των ζωικών πληθυσμών. 

Τι αποκαλύπτει η κινεζική έρευνα

Ο αποκαλούμενος G4 ιός προέρχεται γενετικά από το στέλεχος H1N1 που προκάλεσε την πανδημία της γρίπης των χοίρων το 2009. Το γεγονός ωστόσο ότι πρόκειται για νέο ιό σημαίνει πως ο πληθυσμός μπορεί να έχει μικρή ή και καθόλου ανοσία σε αυτόν. Έτσι ο ιός θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα πανδημία. 

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει ο «Guardian», έλαβαν από το 2011 έως το 2018, 30.000 ρινικά επιχρίσματα από χοίρους σε σφαγεία σε 10 κινεζικές επαρχίες και σε ένα κτηνιατρικό νοσοκομείο, γεγονός που τους επέτρεψε να απομονώσουν 179 ιούς της γρίπης των χοίρων. Η πλειονότητα ήταν ενός νέου είδους, το οποίο είναι κοινό στους χοίρους από το 2016.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν διάφορα πειράματα, μεταξύ των οποίων και σε κουνάβια, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε μελέτες για τη γρίπη, επειδή παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα με τους ανθρώπους. 

Όπως παρατήρησαν, ο G4 είναι πολύ μολυσματικός, αναπαράγεται σε ανθρώπινα κύτταρα και προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα στα κουνάβια απ' ό,τι άλλοι ιοί. Μάλιστα, προέκυψε ότι όποια ανοσία κι αν έχουν οι άνθρωποι από την έκθεσή τους στην εποχική γρίπη, δεν τους παρέχει καμία προστασία από τον G4.

Η μελέτη, επισημαίνει ο καθηγητής Τζέιμς Γουντ από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ συνιστά «μία καλή υπενθύμιση» ότι διατρέχουμε συνεχώς τον κίνδυνο νέας εμφάνισης παθογόνων, καθώς και ότι τα εκτρεφόμενα ζώα, με τα οποία οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη επαφή παρά με την άγρια ​​φύση, μπορεί να λειτουργήσουν ως πηγή σημαντικών πανδημικών ιών.

Ο ιός έχει ήδη περάσει από τα ζώα στους ανθρώπους, ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, που αποτελεί τη βασική ανησυχία των επιστημόνων.

 

Tags:
γουρούνια, κίνδυνος, εποχική γρίπη, γρίπη, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ΠΟΥ, έρευνα, πανδημία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK