18:30 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το ακατέργαστο αγελαδινό γάλα, που αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου περιέχει μεγάλο αριθμό ανθεκτικών στα φάρμακα βακτηρίων σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Αυτοί οι μικροοργανισμοί έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μολυσματικές ασθένειες.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανακάλυψε ότι το ακατέργαστο αγελαδινό γάλα θα μπορούσε να είναι πηγή βακτηρίων ιδιαίτερα ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά φάρμακα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουνίου στο περιοδικό «Microbiome».

Σύμφωνα με την έρευνα, η ανάπτυξη βακτηρίων είναι δυνατή όταν το γάλα βρίσκεται απλά σε θερμοκρασία δωματίου. Όταν καταναλωθούν τα βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί στο γάλα, μπορούν να προκαλέσουν μολυσματικές ασθένειες σε αυτόν που το πίνει.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν περίπου 2.000 δείγματα παστεριωμένου και νωπού γάλακτος που βρίσκονταν σε θερμοκρασία δωματίου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά ήταν πιο ισχυρή στο νωπό γάλα.

Η έλλειψη χρήσιμων βακτηρίων

Μεταξύ άλλων, η έρευνα απέδειξε ότι σχεδόν το 3% των Αμερικανών πολιτών δεν ζεσταίνει το νωπό γάλα πριν την κατανάλωση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι καταναλωτές είναι πεπεισμένοι ότι το νωπό γάλα περιέχει χρήσιμα προβιοτικά.

«Δεν βρήκαμε πολλά ευεργετικά βακτήρια στα δείγματα νωπού γάλακτος» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Jinxin Liu.

Για όσους ωστόσο θέλουν να συνεχίσουν να πίνουν νωπό γάλα, οι επιστήμονες συνέστησαν τη διατήρησή του στο ψυγείο.

Tags:
υγεία, κίνδυνος, έρευνα, γάλα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK