12:36 08 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (181)
0 0 0
Βρείτε μας

Τις διαφορετικές απόψεις των ειδικών σχετικά με το πότε θα έχουμε εμβόλιο για τον κορονοϊό τόνισαν καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καθώς και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου. Στο πλαίσιο αυτό, μια ακριβής πρόβλεψη για το πότε θα εγκριθεί κάποιο εμβόλιο παραμένει αρκετά δύσκολη.

Οι διχογνωμίες μεταξύ των ειδικών κρίνουν μια ακριβή πρόβλεψη για το πότε θα έχουμε εμβόλιο για τον κορονοϊό αρκετά δύσκολη. Αυτή την άποψη παρέθεσαν καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ αλλά και ο επίσης ιατρός, πρύτανης του Πανεπιστημίου, κ. Δημόπουλος στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να έχουμε ένα ασφαλές εμβόλιο μέχρι το τέλος του χρόνου. Άλλοι επεκτείνουν σημαντικά αυτή την πρόβλεψη αναμένοντας την έλευση του εμβολίου σε βάθος 12 έως 18 μηνών. 

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι οι πρώτες ενδείξεις από δοκιμές διάφορων εμβολίων είναι αρκετά ενθαρρυντικές. Αυτό όμως δεν αρκεί καθώς η έγκριση ενός εμβολίου για ευρεία χρήση από τον πληθυσμό πρέπει να πληρεί ορισμένες προϋποθέσεις:

  • Να μπορεί να παράξει το άτομο αντισώματα έπειτα από εμβολιασμό για ένα επαρκές χρονικό διάστημα, πολύ πάνω από τρεις μήνες.
  • Να περάσει από τη χρονοβόρα διαδικασία διεξαγωγής ελέγχων σχετικά τόσο με την ασφάλεια όσο και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
  • Αφού όλα τα παραπάνω έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα πρέπει έπειτα να υπάρξει η δυνατότητα μαζικής παραγωγής του εμβολίου και σε ευρεία κλίμακα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Στη «μάχη» για το εμβόλιο

Νωρίτερα μέσα στον Ιούλιο, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε σε άρθρο της εφημερίδας «The Washington Times» ότι αυτή τη στιγμή 141 εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 αναπτύσσονται στον κόσμο. 

Ήδη ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό που αναπτύχθηκε από την κινεζική εταιρεία βιοτεχνολογίας CanSino, έλαβε έγκριση για αποκλειστική χρήση από τον κινεζικό στρατό.

Παράλληλα, κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού θα ξεκινήσουν σε εθελοντές στις 15 Ιουλίου, από το ερευνητικό ινστιτούτο Vektror στη Ρωσία, όπως δήλωσε ο διευθυντής Ρινάτ Μακσγιούτοφ. Πρόσθεσε ότι το εμβόλιο αναμένεται να καταχωρισθεί το φθινόπωρο.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (181)
Tags:
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ΠΟΥ, εμβόλιο, εμβόλια, πανδημία, COVID-19, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK