10:46 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1217)
0 01
Βρείτε μας

Το 25% των νεογνών που γεννήθηκαν από μητέρες με κορονοϊό νοσηλεύθηκαν σε εντατική, ενώ το 17% των εγκύων με COVID-19 γέννησαν πρόωρα.

Πιθανότερος είναι ο πρόωρος τοκετός για τις έγκυες με κορονοϊό και το νεογνό ενδεχομένως να χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής νοσηλείας, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, οι έγκυες με COVID-19 είναι πιθανότερο να μην έχουν συμπτώματα, όπως πυρετό και μυαλγία, ωστόσο, οι υπέρβαρες, μεγαλύτερης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα, όπως υπέρταση και διαβήτη, κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα λόγω του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να χρειασθούν εισαγωγή σε ΜΕΘ και διασωλήνωση. 

Η μελέτη συντάχθηκε έπειτα από αξιολόγηση στοιχείων 77 ερευνών που αφορούσαν συνολικά 11.432 έγκυες γυναίκες με διαγνωσμένη ή ύποπτη COVID-19 και δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ). Επικεφαλής είναι η καθηγήτρια Σακίλα Θανγκαρατινάμ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.

Ένα στα τέσσερα νεογνά (25%) που γεννήθηκε από μητέρα με COVID-19, έχει χρειασθεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής νοσηλείας μετά τη γέννηση του, όμως οι θάνατοι νεογέννητων και τα ποσοστά θνησιγένειας παραμένουν πολύ χαμηλά.

Το 17% των εγκύων γυναικών με COVID-19 έχει γεννήσει πρόωρα πριν την 37η εβδομάδα (δεν είναι ακόμη σαφής η αιτία γι' αυτό), ενώ το 4% έχει χρειαστεί εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και το 3% διασωλήνωση.

Σημειώνεται ότι οι έγκυες ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19, γι' αυτό πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα να μην κολλήσουν τον κορονοϊό, ιδίως αν έχουν άλλα χρόνια προβλήματα υγείας.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1217)
Tags:
έρευνα, κορονοϊός, έγκυος, COVID-19
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK