14:26 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
0 11
Βρείτε μας

Η μελέτη έγινε για να εξακριβωθεί αν υπάρχει γενετική προδιάθεση, αν δηλαδή υπάρχουν κάποιες μεταλλάξεις που κάνουν τους ασθενείς να έχουν σοβαρή λοίμωξη, να νοσούν σοβαρά και να νοσηλεύονται στη ΜΕΘ.

Άτομα με συνδυασμό μεταλλάξεων του κορονοϊού έχουν γενετική προδιάθεση να εμφανίσουν βαριάς μορφής COVID-19 και να χρειαστεί η νοσηλεία τους σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή διασωλήνωση. 

Αυτό προκύπτει από τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιείται στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, τα οποία θα παρουσιαστούν στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας τον προσεχή Νοέμβριο και θα δημοσιευτούν στο περιοδικό «Blood».

Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ η ερευνήτρια-αιματολόγος της Αιματολογικής Κλινικής του Παπανικολάου, Ελένη Γαβριηλάκη, εφόσον εντοπιστούν οι ασθενείς που έχουν προδιάθεση για πολύ σοβαρή λοίμωξη COVID-19 μπορούν να ωφεληθούν από μία στοχευμένη θεραπεία με αναστολείς του συμπληρώματος, η οποία σήμερα έχει ένδειξη για αιματολογικές παθήσεις.

Η ίδια εξηγεί ότι το συμπλήρωμα αποτελεί έναν μηχανισμό μέσω του οποίου προκαλείται η φλεγμονή, δηλαδή η λοίμωξη για την οποία ευθύνεται ο ιός και στους ασθενείς που έχουν προδιάθεση παρατηρείται υπερενεργοποίηση του συμπληρώματος και γι’ αυτό ερευνάται αν μπορεί να τους χορηγηθεί θεραπεία με αναστολείς του συμπληρώματος.

Στο πλαίσιο της έρευνας μελετήθηκαν με μία νέα γενετική μέθοδο, την αλληλούχηση νέας γενιάς, 60 ασθενείς με λοίμωξη COVID-19, εκ των οποίων οι 40, με μέτριας βαρύτητας νόσο, νοσηλεύτηκαν στις Πνευμονολογικές και Παθολογικές Κλινικές και οι 20, με σοβαρή νόσο, στις ΜΕΘ των νοσοκομείων Παπανικολάου και Αττικόν, στο διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2020.

Στόχος της μελέτης ήταν να εξακριβωθεί αν υπάρχει γενετική προδιάθεση, αν δηλαδή υπάρχουν κάποιες μεταλλάξεις που κάνουν τους ασθενείς να έχουν σοβαρή λοίμωξη, να νοσούν σοβαρά και να νοσηλεύονται στη ΜΕΘ.

«Κάναμε αυτή την έρευνα γιατί πιστεύουμε ότι ένας ασθενής που δεν έχει κάποιον γνωστό προδιαθεσικό παράγοντα (π.χ. διαβήτη, υπέρταση κ.λπ.), για κάποιο λόγο μπορεί να οδηγηθεί στη ΜΕΘ και κάποιος άλλος μπορεί να νοσήσει πολύ ελαφριά χωρίς συμπτώματα. Βρήκαμε ότι υπάρχουν κάποιες μεταλλάξεις στα γονίδια του συμπληρώματος, που όταν συνδυάζονται σχετίζονται σημαντικά με την πιθανότητα να νοσηλευτεί στη ΜΕΘ. Άρα, επειδή συνεχίζουν οι μελέτες παγκοσμίως με τους αναστολείς του συμπληρώματος, θεωρούμε ότι μπορεί, ελέγχοντας αυτές τις μεταλλάξεις, να βρούμε πιο γρήγορα τους ασθενείς που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τους αναστολείς του συμπληρώματος. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί είναι μια σχετικά ακριβή θεραπεία που δεν μπορεί να είναι διαθέσιμη για πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών παγκοσμίως. Θεωρούμε λοιπόν ότι επιλέγοντας αυτούς τους ασθενείς μέσω του γενετικού ελέγχου, θα μπορέσουμε να βρούμε εκείνους που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μία θεραπεία με αναστολείς του συμπληρώματος, η οποία έχει ένδειξη για αιματολογικές παθήσεις» εξηγεί η κα Γαβριηλάκη.

Όπως αναφέρει, οι αναστολείς του συμπληρώματος είναι βιολογικοί παράγοντες που κυκλοφορούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες και κάποιοι έχουν πάρει ένδειξη για μία αιματολογική πάθηση, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που βρίσκονται υπό μελέτη.

Πρόκειται για φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αιματολογικές παθήσεις και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς με COVID-19 που έχουν τις μεταλλάξεις οι οποίες δημιουργούν προδιάθεση να εμφανίσουν βαριά μορφή της νόσου.

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2994)
Tags:
νοσηλεία, επιστημονική μελέτη, κορονοϊός, COVID-19
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK