14:56 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (296)
0 01
Βρείτε μας

Μιλώντας για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ο Νίκος Σύψας διευκρίνισε ότι πρώτα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών φάσεως 3, μετά να πάρει την άδεια από τον EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και ακολούθως θα δούμε το εμβόλιο.

Αβέβαιο παραμένει πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο για τον κορονοϊό προκειμένου να γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί, σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο, Νίκο Σύψα

Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο με την έννοια του να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα εμβόλιο που να βρίσκεται σε φάση 3, η οποία ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου. Ακολούθως θα δούμε τα αποτελέσματα των μελετών αυτών».

Στη συνέχεια και εφόσον το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, θα πρέπει να λάβει άδεια από την Κομισιόν προκειμένου να κυκλοφορήσει.

Για να κερδίσει χρόνο, η εταιρεία που θα το αναπτύξει, σύμφωνα με τον κ. Σύψα, έχει ήδη αρχίσει την παραγωγή του. 

«Αυτά τα εμβόλια παρήγγειλε η ΕΕ, και ένα μέρος θα έρθει και στην Ελλάδα. Έτσι δόθηκε η ημερομηνία για τις αρχές του έτους» εξήγησε ο κ. Σύψας.

«Στην πραγματικότητα λοιπόν, πρώτα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών φάσεως 3, μετά να πάρει την άδεια από τον EMA [Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων] και ακολούθως θα δούμε το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση μαζικός εμβολιασμός του ελληνικού πληθυσμού δεν προβλέπεται πριν το καλοκαίρι» διευκρίνισε.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έρθουν νωρίτερα παρτίδες του εμβολίου για να καλύψουν όχι τον γενικό πληθυσμό, αλλά, για αρχή, τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες.

Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν «θα έχουμε κάποιες δόσεις του εμβολίου στις αρχές του 2021» πρόσθεσε. 

Η φάση 3 του εμβολίου, είπε ο κ. Σύψας, θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο όπου θα δοθεί σε 30.000 ανθρώπους και εκεί θα φανεί το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου. Θα φανεί επίσης το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του.

«Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε στις ανακοινώσεις των εταιρειών -πρώτα πρέπει να περιμένουμε σαφή αποτελέσματα για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια- και μετά μπορούμε να συζητήσουμε για τον εμβολιασμό. Συνεπώς έχουμε ακόμη μπροστά μας πολύ δρόμο και οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν».

Σχολιάζοντας τις θεωρίες συνωμοσίας τόνισε:

«Είμαστε σε μια επιδημία παραπληροφόρησης. Η πολιτεία πρέπει να κάνει το καθήκον της απέναντι σε όσους διακινούν επικίνδυνα ψεύδη για την δημόσια υγεία».

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία τόνισε ότι θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν και πως σε ορισμένα υπάρχει ήδη νοσηλεύτρια, ενώ στα υπόλοιπα υπάρχει ο λεγόμενος υπεύθυνος COVID, που είναι πλήρως ενημερωμένος για το θέμα.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (296)
Tags:
Νίκος Σύψας, COVID-19, κορονοϊός, εμβόλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK