03:50 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (325)
0 11
Βρείτε μας

Οι κλινικές δοκιμές της εταιρείας AstraZeneca σχετικά με το εμβόλιο για τον κορονοϊό δεν οφείλονται σε εθελοντή που πάσχει από εγκάρσια μυελίτιδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας την Τετάρτη (09/09).

Η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, AstraZeneca, απορρίπτει τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου για τη νόσο COVID-19, που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σταμάτησαν λόγω του ότι εθελοντής διαγνώστηκε με εγκάρσια μυελίτιδα

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι δοκιμές του εμβολίου για τη νόσο COVID-19 σταμάτησαν τον Ιούλιο, αφού ένας εθελοντής βρέθηκε να έχει σκλήρυνση κατά πλάκας, μια ασθένεια που προκαλεί βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα η οποία -με βάση τη διάγνωση- δεν σχετίζεται με το εμβόλιο.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε, την Τετάρτη (09/09), η AstraZeneca αναφέρει:

«Δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι βασίζονται σε σχόλια που έγιναν, νωρίτερα, από τον διευθύνοντα σύμβουλό μας και τονίζουν ότι επιβεβαιώσαμε πως ένας συμμετέχων στην κλινική μας δοκιμή έπασχε από εγκάρσια μυελίτιδα, είναι εσφαλμένες».

Ακόμα, προστίθεται το εξής:

«Δήλωσε ότι δεν υπάρχει τελική διάγνωση και ότι δεν θα υπάρξει μία έως ότου πραγματοποιηθούν περισσότερες δοκιμές. Αυτές οι εξετάσεις θα παραδοθούν σε μια ανεξάρτητη επιτροπή ασφάλειας που θα εξετάσει το συμβάν και θα φτάσει σε μια οριστική διάγνωση. Μπορούμε, επίσης, να επιβεβαιώσουμε ότι υπήρξε μια σύντομη παύση της δοκιμής τον Ιούλιο, ενώ πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της ασφάλειας αφού επιβεβαιώθηκε ότι ένας εθελοντής έπασχε από μια μη διαγνωσμένη περίπτωση πολλαπλής σκλήρυνσης, η οποία σύμφωνα με την ανεξάρτητη επιτροπή δεν σχετίζεται με το εμβόλιο».

Υπενθυμίζεται ότι, την Τετάρτη (09/09), πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εσφαλμένα ότι η διακοπή της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών της AstraZeneca οφείλεται στο ότι μια γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε νευρολογικά συμπτώματα, που σχετίζονται με την εγκάρσια μυελίτιδα.

Μάλιστα, αναφερόταν ψευδώς και ο Πασκάλ Σοριό, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, σχετικά με το θέμα.

Άλλωστε, σε σχετικό δελτίο Τύπου από τις 3 Σεπτεμβρίου, η AstraZeneca είχε επισημάνει το εξής:

«Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιούνται ώστε να λάβουν δύο δόσεις είτε του δυνητικού εμβολίου είτε ενός φυσιολογικού ορού ελέγχου, σε απόσταση τεσσάρων εβδομάδων, με διπλάσιο αριθμό συμμετεχόντων να λαμβάνουν το πιθανό εμβόλιο σε σχέση με αυτούς της ομάδας ελέγχου του αλατούχου ορού. Οι κλινικές δοκιμές αξιολογούν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του πιθανού εμβολίου σε όλους τους συμμετέχοντες και οι τοπικές και συστημικές αντιδράσεις και οι ανοσολογικές αντιδράσεις θα αξιολογηθούν σε 3.000 συμμετέχοντες».
Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (325)
Tags:
πανδημία, κορονοϊός, εμβόλιο, AstraZeneca
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK