07:00 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1179)
0 10
Βρείτε μας

Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη για τη μετάδοση του κορονοϊού υπογραμμίζουν τη σημασία των μαζικών τεστ και της τήρησης των αποστάσεων.

Σχεδόν το 40% των περιστατικών μετάδοσης του κορονοϊού συμβαίνει πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου COVID-19 στους φορείς του ιού, ενώ την πρώτη ημέρα εκδήλωσης των συμπτωμάτων ή την αμέσως επόμενη έγινε η μετάδοση του ιού για επιπλέον 35% των περιστατικών. 

Σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, περίπου τρία στα τέσσερα περιστατικά μετάδοσης γίνονται σε χρονικό περιθώριο από δύο έως τρεις ημέρες πριν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων μέχρι δύο έως τρεις μέρες αμέσως μετά.

Ωστόσο, για όσους η επώαση του ιού γίνεται σε μεγαλύτερη περίοδο, η προσυμπτωματική μεταδοτική περίοδος είναι ακόμη μεγαλύτερη και πιο πρόωρη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στη βιοστατιστική και επιδημιολογία δρα Λούκα Φερέτι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το Nature, μελέτησαν 191 περιπτώσεις μετάδοσης του κορονοϊού, δίνοντας έμφαση στο πότε ακριβώς έγινε η αρχική λοίμωξη σε έναν άνθρωπο, πότε εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματά του (αν είχε) και πότε μετέδωσε τον ιό σε κάποιον άλλο.

Η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη για μαζικά διαγνωστικά τεστ, ιχνηλάτηση επαφών και προληπτική τήρηση των φυσικών αποστάσεων, για να μειωθεί η πιθανότητα εξάπλωσης του κορονοϊού από προσυμπτωματικούς ανθρώπους. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως «είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να αυτο-απομονώνονται από τους άλλους αμέσως μόλις προσέξουν ότι έχουν το παραμικρό σύμπτωμα, ακόμα και ήπιο».
Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1179)
Tags:
επιστημονική μελέτη, συμπτώματα, ιός, μετάδοση, έρευνα, COVID-19, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK