09:10 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Απονεμήθηκαν και φέτος τα 10 βραβεία Ig Nobel για τα 10 ασυνήθιστα ή ασήμαντα επιτεύγματα στην επιστημονική έρευνα, που στόχο έχουν να τιμήσουν τα επιτεύγματα που πρώτα κάνουν τους ανθρώπους να γελούν, και στη συνέχεια να σκεφτούν».

Έχετε ακούσει ποτέ έναν αλιγάτορα να ρουφάει ήλιο και να «μιλάει» με λεπτή φωνή; Για τον αλιγάτορα σίγουρα δεν ήταν κάτι διασκεδαστικό, αλλά σίγουρα για τους εμπνευστές του κόνσεπτ ήταν κάτι χρήσιμο που τούς απέφερε, μάλιστα, κι ένα βραβείο.

Ο Στέφαν Ρέμπερ και οι συνάδελφοί του πραγματοποίησαν το πείραμα, προσπαθώντας να κατανοήσουν πώς επικοινωνούν τα τεράστια ερπετά. Ήταν μια έρευνα που οι κωμικές διαστάσεις της φιλοδώρησαν την ομάδα με ένα Ig Nobel Prize.

Ο δρ. Ρέμπερ τόνισε στο BBC πως νιώθει τιμή για το βραβείο.

Η ομάδα του επιχείρησε να καταδείξει πως οι κροκόδειλοι και άλλα ερπετά μπορούν να διαφημίζουν το μέγεθος τού σώματός τους μέσω των ήχων - κάτι που τα θηλαστικά και τα πτηνά κάνουν όταν φωνάζουν.

«Οι αντηχήσεις στο φωνητικό σύστημα ακούγονται χαμηλότεροι αν κάποιος είναι μεγαλύτερου μεγέθους γιατί ο χώρος όπου ο αέρα μπορεί να πάλλεται είναι μεγαλύτερος. Οπότε, χρειαζόμασταν μια απόδειξη πως οι κροκόδειλοι μπορούν πραγματικά να ακουστούν» εξήγησε.

Τι είναι τα βραβεία Ig Nobel

Δέκα τέτοια βραβεία απονέμονται κάθε χρόνο από το χιουμοριστικό επιστημονικό περιοδικό Annals of Improbable Research.

Πρόκειται για βραβεία που αποδίδονται σε δέκα ασυνήθιστα ή ασήμαντα επιτεύγματα στην επιστημονική έρευνα, με στόχο «τιμήσουν τα επιτεύγματα που πρώτα κάνουν τους ανθρώπους να γελούν, και στη συνέχεια να σκεφτούν».

Τα υπόλοιπα Igs

Στους νικητές των φετινών Igs περιλαμβάνεται και μια ομάδα που επινόησε μια μέθοδο αναγνώρισης των νάρκισσων από τα... φρύδια τους! Αλλά και μια άλλη ομάδα επιστημονών που ήθελαν να διαπιστώσουν τι συμβαίνει όταν οι γαιοσκώληκες δονούνται σε μεγάλες συχνότητες.

Το Ig Ειρήνης απονεμήθηκε στις κυβερνήσεις Ινδίας και Πακιστάν που έβαλαν τους διπλωμάτες τους να χτυπούν κρυφά τα κουδούνια ο ένας του άλλου μέσα στη νύχτα και έπειτα να τρέχουν να φύγουν προτού κάποιος ανοίξει την πόρτα.

Το Ig Οικονομικών δόθηκε στον Κρίστοφερ Γουότκινς και τους συναδέλφους του που προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν τη σχέση μεταξύ της ανισότητας εθνικού εισοδήματος σε διάφορες χώρες και του μέσου όρου φιλιών στο στόμα.

Ο Ρίτσαρντ Φέτερ κέρδισε ένα Ig εντομολογίας γιατί συγκέντρωσε αποδείξεις πως πολλοί εντομολόγοι φοβούνται τις αράχνες - που δεν είναι έντομα.

Τέλος, το βραβείο της Υλικής Επιστήμης απονεμήθηκε σε ομάδα που έδειξε πως τα μαχαίρια που κατασκευάζονται από κατεψυγμένα ανθρώπινα κόπρανα δεν λειτουργούν καλά.

Tags:
κροκόδειλος, αλιγάτορας, νόμπελ, Βραβείο Νόμπελ, Ig Nobel
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK