07:35 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (364)
0 10
Βρείτε μας

Οι δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca που έχει βασιστεί σε αδενοϊό χιμπατζή έχουν επανειλημμένα αμφισβητηθεί για την «επικίνδυνη» έλλειψη επαρκών δοκιμών σε ιούς χιμπατζήδων καθώς και για τις ασαφείς συνέπειες της νέας τεχνολογίας που χρησιμοποιεί. Οι δοκιμές του υποψήφιου εμβολίου παραμένουν σε αναστολή στις ΗΠΑ.

Μερικές μέρες μετά την παύση των κλινικών δοκιμών του υποψήφιου εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca λόγω μιας ανεξήγητης νευρολογικής ασθένειας σε έναν εθελοντή που συμμετείχε στη μελέτη, η βρετανική-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία κυκλοφόρησε ένα σχέδιο δοκιμών 111 σελίδων, το οποίο υπόσχεται ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού με «50% αποτελεσματικότητα». Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η AstraZeneca αποκάλυψε τη δεύτερη περίπτωση σοβαρής ασθένειας ενός από τους συμμετέχοντες στις δοκιμές της τρίτης φάσης που γίνονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εταιρεία είχε ήδη ξαναρχίσει τις δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο παρόλο που ένας από τους συμμετέχοντες ανέπτυξε εγκάρσια μυελίτιδα, μια φλεγμονή του νωτιαίου μυελού, ενώ η διάγνωση του δεύτερου εθελοντή απομένει να επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, οι «New York Times» επικαλέστηκαν πηγή που γνωρίζει την κατάσταση, υποδηλώνοντας ότι το δεύτερο άτομο υπέστη την ίδια παρενέργεια η οποία ωστόσο δεν έχει αναφερθεί ποτέ από την AstraZeneca στο παρελθόν. Αποδείχθηκε ότι «η πρώτη παύση, τον Ιούλιο, δεν αποκαλύφθηκε δημοσίως και οι δοκιμές επανεκκινήθηκαν» όπως αναφέρει άρθρο του «The Telegraph».

Παρά την πίεση για διεξαγωγή πιο εμπεριστατωμένων μελετών, μετά τις δύο περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας εθελοντών, η AstraZeneca έχει ήδη ξεκινήσει εκ νέου τις δοκιμές στη Βρετανία, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, αν και οι δοκιμές βρίσκονται ακόμη σε αναμονή στις ΗΠΑ έπειτα από υποσχέσεις των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας. «Τα ανώτερα μέλη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας ανησυχούν πολύ» δήλωσε ο καθηγητής Αβίντρα Ναθ, ενδομυϊκός κλινικός διευθυντής και επικεφαλής της ιογενούς έρευνας στο Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού, στο CNN.

Την ίδια άποψη συμμερίζονται και οι ειδικοί του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

«Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε το αμερικανικό κοινό και θα κάνουμε πολύ σημαντική δουλειά με την εταιρεία για να καταλάβουμε εάν υπάρχει σημαντικό ζήτημα ασφάλειας ή όχι» δήλωσε ο Επίτροπος του Οργανισμού, Στέφεν Χαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Instagram Live με τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή των ΗΠΑ, Τιμ Σκοτ, της Νότιας Καρολίνας.

«Δεν έχουμε όλα τα στοιχεία, οπότε δεν γνωρίζουμε την αιτία από μόνη της, αλλά πρέπει πραγματικά να το εξετάσουμε. Και η πρωταρχική μας ευθύνη είναι η ασφάλεια του αμερικανικού λαού» είπε ο Χαν.

Η AstraZeneca έχει επανειλημμένα επικριθεί για την έλλειψη διαφάνειας από την επιστημονική κοινότητα.

O πρώην καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, Γουίλιαμ Xάσελταϊν, δήλωσε στο Forbes: «Δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως οι λεπτομέρειες της αναστολής των δοκιμών από την AstraZeneca και οι εσωτερικές συζητήσεις δεν δημοσιοποιούνται. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι σταμάτησαν τις δοκιμές για την ασφάλεια ενός ασθενούς, ωστόσο, η έλλειψη διαφάνειας από την φαρμακευτική εταιρεία τραβάει την προσοχή. Αυτό το εμβόλιο προορίζεται να σώσει ζωές και να επιστρέψει τον κόσμο στην κανονικότητα, αλλά δεν επιτρέπεται στο κοινό να γνωρίζει τις καθημερινές εξελίξεις του εμβολίου; Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν περισσότερα για το εν λόγω συμβάν ασφαλείας».

Ένα επικίνδυνο παιχνίδι

Το έγγραφο μαζί με τις διαταραγμένες κλινικές δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca αποκάλυψε επίσης τους κινδύνους που σχετίζονται με την υπερβολική εξάρτηση από νέες μη επαληθευμένες τεχνολογίες - τον αδενοϊό του χιμπατζή. 

Σε αντίθεση με τον ανθρώπινο αδενοϊικό φορέα που έχει μελετηθεί εκτενώς και έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για την παραγωγή πληθώρας εμβολίων και άλλων φαρμάκων, ο αδενοϊός του χιμπατζή δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε κανένα εγκεκριμένο εμβόλιο παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους Ρώσους επιστήμονες, η κύρια πτυχή εδώ είναι η απουσία μακροχρόνιων μελετών αυτών των εμβολίων: κανείς δεν γνωρίζει εάν ενέχουν κινδύνους καρκίνου ή επηρεάζουν τη γονιμότητα.

Η προσέγγιση του ανθρώπινου αδενοϊού χρησιμοποιείται από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες για την παραγωγή του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Αυτές είναι η κινεζική CanSino, η αμερικανική Johnson & Johnson, καθώς και το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας που παράγεται από το ερευνητικό ινστιτούτο Γκαμαλέγια.

Το ρωσικό Sputnik V: Το πρώτο καταχωρημένο εμβόλιο για τον κορονοϊό παγκοσμίως

Στις 11 Αυγούστου, το ρωσικό Ινστιτούτο Γκαμαλέγια καταχώρισε το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο, το οποίο ονομάστηκε Sputnik V, αφού δύο επιτυχημένες φάσεις δοκιμών είχαν αποδείξει ότι ήταν ικανό να δημιουργήσει ανοσία έναντι του ιού για όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν στις δοκιμές. Επί του παρόντος, η Ρωσία διεξάγει την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών μετά την καταχώριση του εμβολίου με τη συμμετοχή περίπου 2.000 ατόμων.

Το εμβόλιο αδενοϊού αποτελείται από δύο δόσεις που χορηγούνται σε διάστημα τριών βδομάδων. Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για την παραγωγή 500 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά το επόμενο έτος, ενώ η παραγωγή και οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σε πέντε ακόμη χώρες.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, το διακεκριμένο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» δημοσίευσε τα αποτελέσματα των δοκιμών της πρώτης και δεύτερης φάσης για το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το ρωσικό εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και ότι οι επιστήμονες δεν βρήκαν σοβαρές παρενέργειες από αυτό.

Θέμα:
Εμβόλιο κορονοϊού (364)
Tags:
AstraZeneca, ΗΠΑ, κρούσματα, κρούσμα, εμβόλιο, COVID-19, πανδημία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK