06:21 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1410)
0 12
Βρείτε μας

Το ασανσέρ είναι από τους χώρους που συνίσταται η αποφυγή χρήσης του στην εποχή του κορονοϊού. Πόση ώρα χρειάζεται για να «καθαρίσει» σε περίπτωση που ο ιός εισέλθει σε αυτό;

Η χρήση του ασανσέρ, όπως συνιστούν οι ειδικοί, καλό είναι να αποφεύγεται ή να χρησιμοποιείται από ελάχιστα άτομα και όταν υπάρχει ανάγκη, ειδικά σε χώρους όπως τα εμπορικά κέντρα. 

Το ζήτημα του ασανσέρ απασχόλησε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ που προχώρησαν σε πειράματα με ανελκυστήρες νοσοκομείου για να διαπιστώσουν τι συμπεριφορά έχει ο κορονοϊός.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «International Journal of Indoor Environment and Health» τα σωματίδια του κορονοϊού από βήχα ή ομιλία κυκλοφορούν μέσα στο ασανσέρ ακόμα και για μισή ώρα μετά με τις πόρτες κλειστές. Ο χρόνος αυτός μειώνεται στα 12-18 λεπτά όταν ο ανελκυστήρας λειτουργεί με τη συνήθη συχνότητά του.

Ο κορονοϊός ζει στην ατμόσφαιρα του ανελκυστήρα ακόμα και μισή ώρα μετά, αν οι πόρτες είναι κλειστές, ενώ όταν είναι ανοιχτές τα σταγονίδια εξαφανίζονται έπειτα από 2-4 λεπτά.

Κατά τη συνήθη χρήση του ασανσέρ, οπότε οι πόρτες συχνά ανοιγοκλείνουν, τα μολυσμένα σωματίδια που προκαλούνται από βήχα κρούσματος ή ομιλία διαρκούν περίπου 12-18 λεπτά.

Η χρήση μάσκας όπως και ο καλός εξαερισμός του ανελκυστήρα, που είναι αποφασιστικής σημασίας, μετριάζουν το πρόβλημα.

Σημειώνεται ότι, ο βασικός τρόπος μετάδοσης της COVID-19 είναι η μεταφορά των σωματιδίων με τον αέρα, όπως επιβεβαιώνουν οι ερευνητές, οι οποίοι μιμήθηκαν εργαστηριακά πολλές κοινές συνθήκες χρήσης του ασανσέρ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σύσταση είναι να αφήνουμε την πόρτα του ασανσέρ της πολυκατοικίας όσο περισσότερο γίνεται και να αποφεύγουμε να βήχουμε ή να μιλάμε όταν βρισκόμαστε μέσα.

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1410)
Tags:
επιστημονική μελέτη, ασανσέρ, COVID-19, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK