09:35 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Με μια επανασταστική θεραπεία ο λεγόμενος «ασθενής του Βερολίνου» κατάφερε να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που νίκησε τον HIV. Κατάφερε να νικήσει και τη λευχαιμία. Ωστόσο, ο καρκίνος επέστρεψε και τώρα ο 54χρονος αποκαλύπτει πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ασθένειας.

Πριν από δώδεκα χρόνια, ο άνθρωπος που σήμερα είναι γνωστός ως «ο ασθενής του Βερολίνου» υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών κάτι που συνετέλεσε στη μόνιμη θεραπεία του από τον HIV.

Ο Τίμοθι Ρέι Μπράουν σήμερα δηλώνει στο Associated Press πως πάσχει από λευχαιμία.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο, ο Μπράουν επιβεβαίωσε πως είναι στο τελευταίο στάδιο της ασθένειας. Ο 54χρονος δέχεται θεραπεία στο σπίτι του στην Καλιφόρνια.

Ο Μπράουν ανακάλυψε πως ήταν θετικός στον ιό του AIDS ενώ δούλευε ως μεταφραστής στο Βερολίνο, τη δεκαετία του 1990. Στη συνέχεια, διαγνώστηκε με λευχαιμία το 2006.

Για να τον θεραπεύσει από τη λευχαιμία, ο γιατρός του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου, δρ. Γκέρο Χίτερ, είχε την ιδέα να του κάνει μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από έναν δότη ο οποίος έφερε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που τον καθιστούσε ανθεκτικό στον ιό HIV.

Ο ιός φάνηκε να εξαφανίζεται μετά την πρώτη μεταμόσχευση το 2007, ωστόσο ο Μπράουν εξακολουθούσε να πάσχει από λευχαιμία.

Μετά από άλλη μια μεταμόσχευση, τον αμέσως επόμενο χρόνο, ο Μπράουν ξεπέρασε και τον καρκίνο. Τα αποτελέσματα του εγχειρήματος σύντομα δημοσιεύτηκαν, δίνοντας ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από HIV/AIDS. Τότε, ο Μπράουν έγινε γνωστός στην ιατρική κοινότητα ως ο «ασθενής του Βερολίνου».

Ωστόσο, σήμερα, ο Μπράουν δήλωσε στο ΑΡ πως ο καρκίνος επέστεψε πέρυσι και εξελίχθηκε ραγδαία έκτοτε. Παρόλα αυτά, όπως παραδέχεται ο ίδιος, δεν μετάνιωσε ποτέ για την ρηξικέλευθη θεραπεία που ακολούθησε στο Βερολίνο.

«Είμαι ακόμα χαρούμενος που το έκανα. Άνοιξε πόρτες που δεν υπήρχαν καν πριν» αναφέρει, σημειώνοντας πως η περίπτωσή του ενέπνευσε έκτοτε κι άλλους επιστήμονες να βρουν θεραπεία.

«Είμαι η ζωντανή απόδειξη ότι μπορεί να υπάρξει θεραπεία για το AIDS», είπε το 2012. «Είναι φανταστικό να θεραπεύεσαι από τον HIV».

Μετά τον Τίμοθι, μόνο ένας άνθρωπος ακόμη θεραπεύτηκε από τον HIV με την ίδια μέθοδο και είναι γνωστός ως «ο ασθενής του Λονδίνου».

Tags:
λευχαιμία, AIDS, HIV
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK