06:36 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 40
Βρείτε μας

Μπορεί ο καφές να είναι αγαπημένη πρωινή συνήθεια για πολλούς, αλλά ίσως να κρύβει και κίνδυνο, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Η κατανάλωση καφέ πριν από άλλα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει ασταθές σάκχαρο στο αίμα σας, καθώς οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού επέλεξαν 29 υγιείς άνδρες και γυναίκες για πειράματα. 

Στο πρώτο πείραμα, οι συμμετέχοντες έπιναν ένα ζαχαρούχο ποτό με το που ξυπνούσαν από βραδινό ύπνο, με τη δεύτερη ομάδα να κάνει το ίδιο, αλλά ο ύπνος των ανθρώπων διακοπτόταν ανά μια ώρα. Η τρίτη ομάδα συμμετεχόντων είχε τον ίδιο διακεκομμένο ύπνο, αλλά έπινε μόνο έναν δυνατό καφέ 30 λεπτά πριν καταναλώσει το ζαχαρούχο ποτό.

Οι επιστήμονες μέτρησαν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα των συμμετεχόντων και τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν εκπληκτικά καθώς, ενώ μια νύχτα διακοπτόμενου ύπνου δεν επιδείνωσε τα επίπεδα γλυκόζης των ατόμων κατά το πρωινό, εκείνοι που έπιναν μόνο καφέ πριν από το πρωινό, παρουσίασαν αύξηση περίπου 50%.

Αυτό το αποτέλεσμα είναι σύμφωνο με προηγούμενες μελέτες που αποκάλυψαν ότι η καφεΐνη έχει την ικανότητα να προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία διαταράσσει τις φυσιολογικές τιμές γλυκόζης στο αίμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά τα αποτελέσματα επισημαίνουν έναν πολύ γενικό κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης ή ορισμένες στεφανιαίες ασθένειες, δεδομένης της δημοτικότητας του καφέ παγκοσμίως.

Φυσικά, δεν πρέπει να σταματήσετε να πίνετε καφέ το πρωί, αλλά τουλάχιστον αφού φάτε ένα χορταστικό πρωινό.

Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύθηκε στο «British Journal Of Nutrition».

Tags:
διατροφή, υγεία, κίνδυνος, καφές
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK