16:54 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1047)
0 0 0
Βρείτε μας

Παρά τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία και γεγονότα υπάρχουν δύο στους 10 στην Ελλάδα που πιστεύουν ότι η μάσκα δεν είναι απαραίτητη.

Η αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευόμενων με κορονοϊό στην Ελλάδα αλλά και τα «αδιαμφισβήτητα στοιχεία κα γεγονότα» όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, δεν φαίνεται να έχουν πείσει τους πάντες για την ανάγκη χρήσης μάσκας.

Σύμφωνα με τον κ. Νίτσα που μίλησε σε ημερίδα για την ενημέρωση του κοινού από ειδικούς επιστήμονες, «στον κόσμο πεθαίνουν 16 άνθρωποι το λεπτό», παρόλα αυτά στην Ελλάδα «δύο στους 10 πιστεύουν ότι η χρήση της μάσκας, δεν είναι απαραίτητη». 

«Δούρειους ίππους» της μεταφοράς του ιού, χαρακτήρισε ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας - Παιδιατρικής του ΑΠΘ Ιωάννης Τσανάκας, τα παιδιά.

«Η μεταδοτικότητα της νόσου από παιδιά είναι μικρότερη από ενήλικες, όμως τα παιδιά είναι το "όχημα", με το οποίο πηγαίνει στα σπίτια άθελά τους και γι' αυτό ζητάμε, παρακαλούμε, εκλιπαρούμε, επιβάλλουμε τη χρήση της μάσκας» σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι, δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά ότι η μάσκα προκαλεί ζαλάδες ή άλλα παρόμοια προβλήματα. «Για την καθημερινότητα οι υφασμάτινες μάσκες είναι επαρκείς αρκεί να φοριούνται σωστά. Οι δε πιέσεις ορισμένων και λίγων γονέων να μη φορούν μάσκα τα παιδιά τους, με τις ανάλογες ιατρικές βεβαιώσεις, προκαλούν άλλα προβλήματα μέσα στην τάξη», πρόσθεσε.

Για αντιφάσεις ορισμένων που ζητούν βεβαιώσεις απαλλαγής ώστε να μην πηγαίνουν στη δουλειά αλλά και να μη φορούν μάσκα, μίλησε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας, Ηρακλής Τιτόπουλος.

«Οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όμως αντί να θωρακίζονται απέναντι στον ιό πράττουν ακριβώς το αντίθετο μη φορώντας μάσκα» και πρόσθεσε ότι «στην περίπτωση του κορονοϊού θα πρέπει να επιβάλλουμε στους άλλους τη χρήση της μάσκας για την ασφάλεια όλων γιατί η εκτίμησή μου είναι ότι αυτά τα μέτρα θα τα έχουμε για πολύ καιρό ακόμη».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Βασίλης Ζασπάλης τόνισε ότι «διαφαίνεται ότι ο κύριος μηχανισμός μεταφοράς του Sars-CoV-2 είναι μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπονται κατά την ομιλία, το βήξιμο ή το φτέρνισμα. «Σε ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον πείραμα έγινε καταγραφή αυτών των σωματιδίων την ώρα ομιλίας ενός ατόμου χωρίς μάσκα τα οποία εξαφανίστηκαν όταν φόρεσε μάσκα» σημείωσε.

Μάλιστα, απαντώντας στα περί δυσφορίας τόνισε ότι «η επιπλέον αντίσταση που επιφέρει η μάσκα είναι της τάξης του 5%. Η απαιτούμενη ποσότητα αέρα από τον οργανισμό παρέχεται με τον ίδιο ρυθμό χωρίς ιδιαίτερη επιπλέον δυσκολία. Φαινόμενα, π.χ., συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα και επανεισπνοής του δεν είναι δυνατόν να συμβούν καθώς οι διαπερατότητες εξασφαλίζουν την έξοδό του από τη μάσκα με τον ίδιο ρυθμό με τον οποίο εξέρχεται από τον οργανισμό. Τόσο οι χειρουργικές μάσκες όσο και οι υφασμάτινες είναι σε θέση να παράσχουν τις απαιτούμενες κατά περίπτωση από τον οργανισμό ροές με σχετικά μικρή αντίσταση (πτώση πίεσης) εξασφαλίζοντας καλή αναπνευσιμότητα».
Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1047)
Tags:
COVID-19, κορονοϊός, υποχρεωτική χρήση μάσκας, μάσκα προστασίας, υφασμάτινη μάσκα, μάσκα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK