08:52 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Λήψη σύντομου url
0 12
Βρείτε μας

Στην παρέμβασή του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας δήλωσε, μεταξύ άλλων, συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με τη διασπορά άλλων αναπνευστικών ιών του χειμώνα.

Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες «βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα της πανδημίας κορονοϊού» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικαλούμενος τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Μιλώντας σε επιστημονική εκδήλωση με αντικείμενο τα επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με τη διασπορά άλλων αναπνευστικών ιών του χειμώνα.

«Τα μέτρα ενδεχομένως επηρεάσουν την κυκλοφορία άλλων αναπνευστικών ιών τον χειμώνα, όπως η εποχική γρίπη, σύμφωνα και με πρόσφατα δεδομένα από το Νότιο ημισφαίριο» σημείωσε, σύμφωνα με την «Καθημερινή». 

Ως προς την πορεία του κορονοϊού σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική, ο ίδιος ανέφερε:

«Τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα για την κυκλοφορία του SARS-Co-2 δείχνουν συνέχιση των επιδημικών κυμάτων σε όλη την υφήλιο, με επίκεντρο την Αμερικανική ήπειρο. Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μια αύξηση της επίπτωσης των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Ευρώπη που σε κάποιες χώρες φαίνεται να είναι ένα πραγματικό 2ο κύμα και ανάκαμψη της επιδημίας. Η πορεία της πανδημίας μάλλον υποκαταγράφεται στην Αφρικανική ήπειρο. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο θάνατοι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Η παραπάνω από την αναμενόμενη αύξηση της θνησιμότητας παραμένει ένας σημαντικός δείκτης σχετικά με την θανατηφόρα έκβαση της νόσου από ένα ιό στον οποίο ο πληθυσμός δεν έχει προϋπάρχουσα ανοσία».

Όπως, άλλωστε, υπογράμμισε, λόγω διαφορών στην πολιτική και στρατηγική εργαστηριακού ελέγχου, υπάρχει σημαντική ετερογένεια στην καταγραφή.

«Περισσότερα ποιοτικά επιδημιολογικά δεδομένα είναι απαραίτητα για να οδηγούν την λήψη μέτρων σε τοπικό επίπεδο. Τα μέτρα για τον κορονοϊό ενδεχομένως να επηρεάσουν την κυκλοφορία άλλων αναπνευστικών ιών τον χειμώνα, όπως η εποχική γρίπη, σύμφωνα και με πρόσφατα δεδομένα από το Νότιο ημισφαίριο» πρόσθεσε.

Tags:
COVID-19, κορονοϊός, Σωτήρης Τσιόδρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK